Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britská královna Alžběta je nemocná: Po 36 letech vynechá vánoční mši

Autor: ula - 
25. prosince 2016
12:24

Královna Alžběta II. se nezúčastní vánoční bohoslužby v Sandringhamu. Podle prohlášení Buckinghamského paláce se zotavuje z těžkého nachlazení. Královna nedávno také oznámila, že se před svými 91. narozeninami hodlá vzdát patronátu nad větší částí organizací a charit.

Nemocný je i královnin manžel princ Filip, ten by se ale bohoslužby měl zúčastnit, stejně jako další členové královské rodiny. Královna vynechá návštěvu poprvé od roku 1980.

Svoje tradiční vánoční poselství, které bude dnes od 16:00 SEČ vysílat řada televizí, plánuje královna věnovat „obyčejným lidem, kteří dělají neobyčejné věci“.

Podle zpravodajského serveru BBC News bude královna mluvit o dobrovolnících, pečovatelích, komunitních pracovnících či dobrých sousedech, kteří jsou „neopěvovanými hrdiny, jejichž tichá oddanost práci je činí mimořádnými“. Právě od nich prý čerpá královna sílu. Alžběta II. rovněž v projevu, který byl nahrán předem, vyzdvihne britské olympioniky a paralympioniky.

Nejdéle vládnoucí královna už oznámila, že před svými narozeninami se hodlá vzdát patronátu nad částí organizací a charit.

Královna a její manžell tradičně tráví Vánoce s dalšími členy rodiny ve venkovské rezidenci v Sandringhamu v hrabství Norfolk na východě Anglie. Tam se také pravidelně účastní mše v místním kostele.

Letos královna s manželem odcestovali do Sandringhamu se zpožděním, protože oba se potýkají s nachlazením. Místo aby jeli vlakem, letěli vrtulníkem. Dnes královský palác uvedl, že se Alžběta II. stále zotavuje z nachlazení a na mši nepřijde.


Královská rodina míří na bohoslužbu:

 

 


malenabald ( 25. prosince 2016 15:31 )

co je AMLA?

Zobrazit celou diskusi