Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlodějíček, který se radikalizoval ve vězení: Kdo je útočník z Berlína?

Autor: ČTK, dub - 
23. prosince 2016
15:11

Hlavní podezřelý z pondělního teroristického útoku v Berlíně měl problémy se zákonem už od mládí. Tunisan Anis Amri byl ve své domovině obyčejným zlodějíčkem. Za krádež a vloupání byl dokonce odsouzen, ale jako tisíce dalších využil příležitosti a z Tuniska utekl do Itálie. Podle agentury AFP se „chmaták“ a nelegální uprchlík radikalizoval ve vězení, kde strávil několik let. Po krvavém teroru na vánočních trzích se mu ještě podařilo dostat zpět do Itálie. Tam ho ale v pátek zastřelila policie.

Anis Amri byl islamistický radikál, přívrženec Islámského státu (ISIS) a podle nashromážděných důkazů i strůjce teroristického útoku na vánoční trhy v německém Berlíně. V pondělí 19. prosince se zmocnil polského kamionu, se kterým najel do davu lidí. Jeho „jízda smrti“ si vyžádala 12 mrtvých a desítky zraněných. Z místa následně utekl.

Německá policie nejprve zadržela pákistánského uprchlíka Naveda B. Podezření z teroristického činu se však neprokázalo a přistěhovalce policisté propustili. V kamionu vyšetřovatelé našli doklady, otisky prstů i další důkazy, které svědčily proti pachateli na útěku. Amri následně přes Francii utekl do Itálie, kde ho ve městě Sesto San Giovanni poblíž Milána zastřelila italská policie.

Video  Vteřiny před tragédií: Tak vjel kamion do vánočních trhů v Berlíně.  - Reuters/ Blesk/ SPRT50_63-Deadly_dust
Video se připravuje ...

Mezi oběťmi útoku byla i Češka

Mezi obětmi teroristického útoku v Berlíně je i Češka, kterou české ministerstvo zahraničí identifikovalo jako Naďu Čižmár. Žena v Berlíně pobývala kvůli práci a v osudný den navštívila i tradiční vánoční trhy. Její smrt prokázaly až po třech dnech od útoku testy DNA. Naďa po sobě zanechala manžela a pětiletého syna.

Jednou z prvních obětí Anise Amriho byl zřejmě řidič kamionu, Polák Łukasz Urban. Ten se podle zjištění vyšetřovatelů s teroristou pral a pravděpodobně zabránil ještě větší katastrofě, než bylo 12 mrtvých a desítky zraněných lidí. Podle německého deníku Bild je možné, že Urban sedící na místě spolujezdce v poslední chvíli stočil volant náklaďáku, aby zachránil co nejvíce lidských životů. Polský hrdina zemřel na následky střelných a bodných zranění.

Amri se radikalizoval ve vězení

Když v lednu 2011 revoluce v Tunisku svrhla tehdejšího prezidenta Zína Abidína bin Alího, bylo Amrimu 18 let. Za krádež a vloupání byl v nepřítomnosti odsouzen ke čtyřletému vězení. V březnu téhož roku využil porevolučního chaosu a dostal se na italský ostrov Lampedusa. Aby ho umístili na Sicílii, lhal o svém věku a vydával se za nezletilého. Amri šel do Itálie původně za lepším životem, v trestné činnosti však pokračoval.

Amri v Itálii zapálil školu a spolu se svými kumpány byl zatčen. Od soudu odcházel se čtyřletým trestem vězení, který si celý odseděl. Podle italského tisku se mladý uprchlík radikalizoval právě tam. Když se dostal na svobodu, rodné Tunisko ho odmítlo přijmout. V Itálii zůstat nemohl, a tak loni v červenci zamířil do Německa. Země se už tehdy potýkala s uprchlickou krizí.

Učil se vyrobit bombu, policie ho sledovala

Anis Amri podle médií používal až osm různých identit a byl napojen na salafisty na západě Německa. Amriho několik měsíců sledovaly německé úřady, protože se domnívaly, že si chce opatřit automatické zbraně, se kterými by mohl spáchat teroristický útok. Na internetu také zjišťoval, jak vyrobit bombu. Britský deník Daily Mail také objevil video, kde se Amri nabízí jako sebevražedný atentátník.

Policie Amriho sledovala v den berlínského útoku i několik dní před ním, jak vstupoval nebo vycházel z mešity v Berlíně. Od března do září byl sledován pro podezření z přípravy kriminálního činu ohrožujícího stát. To se ale nepotvrdilo a policie označila Amriho za obyčejného rváče a berlínského dealera drog z parku Görlitzer.

Fotogalerie Útočník v kamionu zabíjel na vánočních trzích v Berlíně 109 fotografií

Část Amriho příbuzných příběhu nevěří. „Žil jako ostatní mladí lidé, pil alkohol, nemodlil se,“ tvrdí další bratr Valíd. „Nikdy nedělal dojem, že by mohl spáchat zlo. Byl s námi ve spojení Facebookem, vždy se usmíval a byl veselý,“ řekla sestra Nadžúa.

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi