Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únosci libyjského letadla na Maltě se vzdali. Chtěli politický azyl

Autor: ČTK - 
23. prosince 2016
16:03

Únosci, kteří v pátek unesli libyjské letadlo společnosti Afriqiyah Airways se 118 lidmi na palubě a přistáli s ním na Maltě, se vzdali a byli zatčeni. Oznámil to maltský premiér Joseph Muscat. Ještě před tím únosci oznámili, že na Maltě požádají o politický azyl. 

Podle maltského premiéra vyšli dva únosci z letadla spolu s posádkou stroje poté, co propustili všech 109 cestujících na palubě. Jeden z únosců předtím telefonicky hovořil s libyjskou televizí a řekl jí, že stojí v čele organizace s názvem Fatah Džadíd (Nové dobytí). Představil se jako Músá Šáha.

Aktuální dění na letišti můžete živě sledovat zde (po kliknutí na odkaz):

V uneseném Airbusu A320, které letělo z města Sabhá na jihozápadě Libye do metropole Tripolis, bylo 118 lidí, z toho sedm členů posádky. Všichni lidé na palubě měli být libyjské národnosti.

Únosci začali z letadla propouštět první rukojmí, jde převážně o ženy a děti Únosci začali z letadla propouštět první rukojmí, jde převážně o ženy a děti | Reuters

Podle deníku Times of Malta přistálo letadlo na Maltě ve 12:13. Únosci, kteří se údajně představili jako stoupenci svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, hrozili odpálením ručních granátů. Prohlásili rovněž, že propustí cestující, pokud budou splněny jejich požadavky. O těch ale prozatím není nic známo.

Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla lidová revoluce na počátku roku 2011. Na základě jednání různých frakcí zprostředkovaných OSN vznikla na počátku roku vláda národní jednoty, která však stále nemá pod kontrolou celou zemi. Některé regiony jsou pod kontrolou různých ozbrojených milic, včetně radikální organizace Islámský stát.

agfor ( 23. prosince 2016 12:56 )

Nový způsob dopravy uprchlíků do Evropy. Snad jim letadla dojdou dřív než lodě.

Zobrazit celou diskusi