Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vánoční trh v Berlíně je po útoku znovu otevřený. A policie zná první oběti

Autor: uni, ČTK - 
22. prosince 2016
16:23

Vánoční trh na berlínském náměstí Breitscheidplatz, který v pondělí zasáhl útok, se ve čtvrtek po 11:00 znovu otevřel návštěvníkům. Nedlouho po otevření mezi stánky proudily stovky návštěvníků. Strach lidé najevo nedávali. Mezi oběťmi pondělního útoku na vánoční trh je také jedna Izraelka a jedna Italka. Úmrtí žen, které byly od útoku pohřešovány, dnes potvrdili činitelé obou zemí.

„Žádný strach nemám,“ řekl jeden z návštěvníků, který se představil jako Dražen. Je z Černé hory a do Berlína se přistěhoval před 26 lety. „Ne, nemáme strach, všechno je dobře chráněno,“ poznamenala asi šedesátiletá důchodkyně, která vánoční trh navštívila se svým vnukem. „Přišli jsme, abychom ukázali solidaritu se zemřelými,“ poznamenala s tím, že znovuotevření trhu tak brzy po tragédii, která si vyžádala 12 životů, v ní vyvolává smíšené pocity.

V uličce, kterou se černý nákladní vůz trhem řítil, je sice velká většina stánků znovu otevřená, několik jich ale chybí, protože je kamion srovnal se zemí. Jak v přímé dráze kamionu, tak na dalších místech na trhu u Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche) i v jeho okolí vznikla spontánně pamětní místa, kam i dnes lidé nosí květiny a svíčky.

Nejzřetelněji je ale rozdíl oproti pondělku vidět na výrazně přísnějších bezpečnostních opatřeních i přítomnosti desítek televizních štábů a dalších novinářů z celého světa. Ulice, kterou útočník na trh vjel, zůstává z obou stran zavřená, a odkloněna je tak i hromadná doprava. Kolem celého trhu vyrostly asi čtyři metry dlouhé a přes metr vysoké betonové bloky.

První známé oběti

Úmrtí Izraelky potvrdil mluvčí tamního ministerstva zahraničí. Tělo ženy bude převezeno do vlasti. Při útoku byl těžce zraněn i její muž, který se musel podrobit několika operacím, ale už není v ohrožení života.

O smrti mladé Italky, která v Berlíně dlouhodobě žila, informoval dnes na Twitteru italský premiér Paolo Gentiloni. Byla to podle něj spořádaná občanka, na kterou Itálie vzpomíná.

Útok si vyžádal také desítky zraněných. Ve středu večer v nemocnicích zůstávalo ještě 12 lidí s těžkými zraněními.

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

Zobrazit celou diskusi