Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němci nabízejí 2,7 mil. za podezřelého Tunisana. A varují: Může být nebezpečný

Autor: bru/ČTK - 
21. prosince 2016
18:03

Německo nabízí odměnu 100 000 eur (2,7 milionu korun) za informace, které povedou k dopadení Tunisana podezřelého z pondělního útoku kamionem na vánoční trh v Berlíně. Po Tunisanovi, který je identifikován jako 24letý Anis Amri, tak Spolkový kriminální úřad (BKA) formálně zahájil veřejné pátrání.

V dokumentu se uvádí, že Amri je průměrného vzrůstu a má průměrnou váhu. Oči má Amri hnědé a vlasy černé. Prokuratura zároveň varuje, že podezřelý může být ozbrojen a nebezpečný. Hledaný Amri podle tuniského rádia opustil Tunisko před sedmi lety a v Itálii byl čtyři roky zavřený kvůli podpálení školy. V SRN byl podle otce rok.

Tunisan, kterého podezírají z vánočního masakru v Berlíně. Tunisan, kterého podezírají z vánočního masakru v Berlíně. | ČTK

Tunisan, který je podezřelý z pondělního vražedného útoku v Berlíně, žil od února v německé metropoli, nedávno ale krátce navštívil Severní Porýní-Vestfálsko. Na tiskové konferenci v Düsseldorfu to dnes prohlásil ministr vnitra této západní spolkové země Ralf Jäger. O Tunisanovi také řekl, že očividně používal vícero identit a že byl vysoce mobilní, neboť se často pohyboval po celém Německu.

Tunisan Anis Amri podezřelý z berlínského útoku Tunisan Anis Amri podezřelý z berlínského útoku | ČTK

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) podle Jägera Tunisanovu žádost o azyl v červnu odmítl, vyhoštěn ale nebyl, ačkoli letos v červenci byl v jihoněmeckém Ravensburgu umístěn do vyhošťovací vazby. Vyhoštěn ale nakonec nebyl, protože neměl platné doklady a Tunisko odmítlo, že by muž byl skutečně jeho občanem.

Tunisan, kterého podezírají z vánočního masakru v Berlíně. Tunisan, kterého podezírají z vánočního masakru v Berlíně. | ČTK
Média spekulují, že potřebné doklady pro Tunisana dostaly německé úřady dnes. To ale Jäger odmítl komentovat.

Do Německa Tunisan přicestoval přes jihoněmecký Freiburg v červenci 2015. „Poté pobýval v Bádensku-Württembersku, v Berlíně a v Severním Porýní-Vestfálsku,“ řekl Jäger. „Od února 2016 byl převážně v Berlíně, ale nedávno krátce navštívil Severní Porýní-Vestfálsko,“ dodal.

Podívejte se, jak se útok na trhu odehrál:
Video  3D animace ukazuje, jak proběhl teror na vánočním trhu v Berlíně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Média během dne informovala o tom, že Tunisan měl vazby na islamisty. Jäger dnes potvrdil, že se úřady tomuto podezření věnovaly a že v listopadu se o něj zajímalo i protiteroristické středisko GTAZ, které slouží jako koordinační orgán mezi spolkovými zeměmi a spolkovou vládou. Jäger upřesnil, že muže bezpečnostní složky podezřívaly z přípravy závažného činu, který by ohrozil bezpečnost země.

Tunisan Anis Amri podezřelý z berlínského útoku Tunisan Anis Amri podezřelý z berlínského útoku | ČTK

Tunisana Německo podle informací agentury AP hledá eurozatykačem pod jménem Anis Amri. Dokument uvádí, že používal šest identit a uváděl tři národnosti, vedle té tuniské to byla ještě egyptská a libanonská. Eurozatykač uvádí, že muž může být ozbrojený a nebezpečný. 

Sourozenci Tunisana v jeho vinu nevěří

Sourozenci Tunisana Anise Amriho ale v jeho vinu nevěří. Informovala o tom agentura AFP, která hovořila s Amriho bratrem a sestrou. „Když jsem fotku svého bratra uviděl v médiích, nemohl jsem uvěřit vlastním očím,“ řekl Amriův bratr Abdal Kádir.



„Nemůžu uvěřit, že ten čin spáchal on,“ dodal s tím, že pokud by se přece jen v rozporu s jeho očekáváním prokázalo, že za masakr na berlínském vánočním trhu je odpovědný jeho čtyřiadvacetiletý bratr, pak si zaslouží jakýkoli trest.

„Nikdy jsme neměli pocit, že je něco špatně,“ řekla Amriho sestra Nadžúa. „Byli jsme v kontaktu přes Facebook, vždy se usmíval a byl šťastný,“ uvedla.

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

Fotogalerie Útočník v kamionu zabíjel na vánočních trzích v Berlíně 109 fotografií

montevideo ( 21. prosince 2016 19:23 )

On jim pachatel nechal v kamionu na zemi své doklady? Takovou hovadinu mohou do éteru vypustit jen Němci .

zamyslete ( 21. prosince 2016 19:19 )

"Jäger upřesnil, že muže bezpečnostní složky podezřívaly z přípravy závažného činu, který by ohrozil bezpečnost země." Spíš až zpětně si dávají údaje o Tunisanovi, kterého Tunisko odmítlo přijmout zpět, dohromady. Nepřiznají to, ale věděli prd a jsou neshopní, protože žádnou prevenci zamezující Tunisanovi provést závažný čin ohrožující bezpečnost země nepodnikli.

montevideo ( 21. prosince 2016 18:59 )

Tak oni ti Němci měli o něm takovou dobu tolik informací a nechali ho být? To je snad zlý sen .

roxana11111 ( 21. prosince 2016 18:47 )

Na tyto čmoudy nebude platit nic jiného než olovo mezi oči .... a to ještě na hranicích !!!!!

fotrpjotr ( 21. prosince 2016 18:18 )

To je nějaký vědec nebo fyzik,že je na něho vypsaná tak vysoká odměna?

Zobrazit celou diskusi