Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pilot hrdina: Dokázal nouzově přistát v ledové bouři, zachránil životy všech na palubě

Autor: aba - 
21. prosince 2016
21:45

Ruskému pilotovi se podařil nevídaný kousek – zachránil život všem třiceti devíti lidem na palubě, když úspěšně nouzově přistál během arktické bouře. Experti se shodují, že to, co předvedl, je teoreticky skoro nemožné a jedná se o zázrak.

Andrej Logvinov (44) pilotoval jednapadesát let starý stroj a za nedlouho měl přistát v ruském městě Tiksi, když se jeho letadlo dostalo do prudké arktické bouře. Kvůli silnému větru a sněžení bylo nemožné otočit se zpátky a stroj nemohl pokračovat v letu pravděpodobně kvůli námraze na křídlech.

Logvinov tak se strojem přistál na sněhu. Během přistání se odlomila obě křídla a letadlo se na zemi rozlomilo na tři kusy. I tak ale nikdo z cestujících ani posádky nezemřel a letadlo po nárazu na zem nevzplálo. Pro trosečníky z letadla přijela záchranná jednotka z Jakutska. „Podařilo se mu skoro nemožné. V tom počasí, které bylo, se nedalo obrátit ani přistát, on to dokázal,“ řekl jeden ze záchranářů, kteří na místě zasahovali a převáželi raněné do nemocnice. Šestnáct osob bylo zraněno těžce.

Obě černé skříňky se našly a vyšetřovatelé je teď pečlivě prozkoumají. Letadlo letělo na trase z Jekatěrinburgu do Tiksi a prozatím se autority shodují na tom, že příčinou nehody bude pravděpodobně stáří stroje a namrzlá křídla – je možné, že přestal fungovat systém proti zamrzání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi