Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teror v Berlíně otřásl Merkelovou: Nechceme žít se strachem ze zla. Je to těžké

Autor: simao - 
20. prosince 2016
11:35

Jedná se patrně o teroristický čin, přiznala německá kancléřka Angela Merkelová ve svém prvním projevu po útoku v Berlíně. Tam podle původních zpráv uprchlík z Pákistánu najel na vánočních trzích v pondělí do davu lidí. Zabíjel a zničil i vánoční atmosféru v německé metropoli. Merkelová poznamenala, že to nesmí přinést obavu scházet se na vánočních trzích s rodinou a přáteli. „Nechceme žít se strachem ze zla, i když to dnes, v těchto hodinách, je velmi těžké,“ uvedla.

„Dnes je velmi těžký den. Jako miliony lidí v celém Německu jsem otřesena a hluboce smutná z toho, co se stalo včera večer na berlínském Breitscheidplatz. Dvanáct lidí, kteří ještě včera byli mezi námi, kteří si užívali vánočních oslav, měli plány na sváteční dny, už není mezi námi,“ posteskla si německá kancléřka Angela Merkelová

Podle ní jde o nepochopitelný čin. „Více než 50 lidí bylo zraněno a bojují o své životy či o své zdraví. Myslím v těchto hodinách především na tyto lidi – na mrtvé a zraněné. A jejich rodiny, jejich přátele. Chtěla bych, aby věděli, že my všichni, celá země, s nimi soucítíme v hlubokém zármutku. Všichni doufáme a modlíme se za ně, aby se brzy uzdravili a po těchto strašných událostech mohli znovu žít.

VIDEO: Útok jako v Nice – v Berlíně najel uprchlík do davu lidí

Video  Stejně jako v Nice: Kamion v Berlíně vjel do davu lidí a zabíjel.  - Blesk.cz, Reuters, hudba: Klaus Garternicht, Studio Fontána
Video se připravuje ...

Kancléřka chválila jak nasazení záchranářů, tak i vyšetřovatele, kteří pracují na rozklíčování celého případu. Má v ně prý naprostou důvěru. „Tento čin bude osvětlen. A to v každém detailu. A bude také potrestán dle našich zákonů,“ uvedla.

Merkelová upozornila, že i když se toho o činu mnoho zatím neví, je třeba vycházet z toho, že to byl čin teroristický. „Pro nás by bylo velmi těžké snést, kdyby se potvrdilo, že tento čin učinil člověk, který v Německu požádal o ochranu a azyl. Bylo by to skutečně proti všem německým občanům, kteří se angažují každý den za migranty, a šlo by to taky proti těm, kteří se snaží integrovat v naší zemi a nalézt zde ochranu,“ poznamenala.

„Miliony lidí a také já se ptáme: Jak můžeme žít s tím, že na vánočním trhu, na místě, kde oslavujeme život, dojde k vraždě, která přinese smrt tolika lidem. Jednoduchou odpověď na tuto otázku nemám. Vím jenom, že nemůžeme a nechceme žít s tím, že na toto vše zapomeneme a přestaneme se scházet na vánočních trzích s rodinou a přáteli. Nechceme žít se strachem ze zla, i když to dnes, v těchto hodinách, je velmi těžké,“ dodala Merkelová.

VIDEO: Státníci komentují teror v Berlíně

Video  Výroky státníků k útokům v Berlíně: Zlý večer pro Německo i Evropu  - Reuters, Blesk, Hudební banka
Video se připravuje ...

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE

1917 ( 21. prosince 2016 11:25 )

Ta baba má tu drzost se ptát jak je to možné. Ona tu zvěř pozvala a nyní se diví!!!! Ta kráva má kolem sebe 20 bodygardů, jezdí v obrněném autě a bydlí v domě chráněném celou policejní a ještě vojenskou jednotkou a ona se bude něčemu divit????

st.rec ( 21. prosince 2016 08:05 )

Zločinná mr*cha co vrahy,násilníky ,zloděje a veškerou tu nenávistnou svoloč pozvala a trvá na jejich pobytu a životě v Německu jen zhanobila všechny zraněné a mrtvé.

Samo ( 21. prosince 2016 07:27 )

Pokud chcete žít s muslimy v jedné zemi v Evropě, pak se k nim musíte chovat jako Židé v Izraeli. Nedat jim nic zadarmo, chovat se k nim spravedlivě ale tvrdě a jakýkoliv kriminální či teroristický čin trestat stejně, oplatit jak se říká stejnou mincí. Muslimská logika je taková, že pokud jim něco dáte, pak je vaše povinnost jim to dávat pořád a když ne, pak si to vezmou sami. Jakýkoliv dobrý skutek, který uděláte v jejich prospěch neocení ale naopak to považují za projev vaší slabosti a víceméně vámi pohrdají. Zapoměňte na to, že se integrují do jakékoliv evropské společnosti či země.

kuniksicht ( 20. prosince 2016 22:23 )

nechceme ale budeme a to diky tve pomatene politice. jsi nuklearni pica

hejhej ( 20. prosince 2016 18:01 )

Je Merkelová tak blbá, nebo je to bezpáteřní bestie ? Ještě má tu drzost veřejně něco blábolit, když díky jejímu chování a jejich přisluhovačů zemřelo spousta nevinných lidí. Ona, mrcha pozvala muslimy , kteří se nikdy nepřízpůsobí do Evropy a ještě je ta svi.ně chce rozmísťovat do států EU. Stačí vidět ten její odporný ksich a je mi zle.

Zobrazit celou diskusi