Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vrah ruského velvyslance si vzal na útok volno. Policista měl hotel u místa činu

Autor: Mii - 
20. prosince 2016
12:05

Policista, který v pondělí zastřelil v Ankaře ruského velvyslance, si najal hotelový pokoj blízko místa činu a na pondělí si vyžádal volno. Podle tureckého tisku to vyplývá z prvních poznatků vyšetřovatelů. Dvaadvacetiletý Mevlüt Mert Altintaş v centru moderního umění vypálil 11 ran, z nichž devět velvyslance Andreje Karlova zasáhlo.

Altintaş si v práci vzal na pondělí volno. Najal si hotelový pokoj nedaleko galerie, kde Karlov zahajoval výstavu fotografií s názvem Rusko tureckýma očima. Altintaş se dovnitř dostal po předložení policejního průkazu.

Při útoku volal nejrůznější hesla. „Nezapomínejte na Aleppo, nezapomínejte na Sýrii, Bůh je veliký“, „Necháme vás zaplatit za Aleppo“, „Umíráme v Aleppu, vy umíráte tady“ nebo „Jen smrt mě odsud dostane“.

Proti Altintaşovi čtvrt hodiny po útoku zasáhla policie. Podle tureckých sdělovacích prostředů došlo k přestřelce, kterou útočník nepřežil. 

Byl to pučista?

Turecko nyní také vyšetřuje, co Altintaş dělal po 15. červenci, tedy po zmařeném státním převratu. Úřady po něm povolaly do služby všechny policisty, ale Altintaş si vyžádal dvoudenní volno.

Podle záznamů byl 15. července ve službě v jihovýchodní provincii Diyarbakir, ale 16. července byl v Ankaře, protože dostal volno. Velitel, který mu propustku schválil, byl zatčen v rámci čistek, které Ankara po převratu spustila v bezpečnostních silách i jiných sektorech.

Zorganizování puče úřady připisují hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a který útok na Karlova odsoudil. Altintaş byl mezi těmi, kdo byli po převratu kvůli podezření z příslušnosti ke Gülenovu hnutí dočasně odvoláni, ale 16. listopadu se mohl k policii vrátit.

Zobrazit celou diskusi