Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střílel na ruského velvyslance a křičel: „My umíráme v Aleppu, vy zemřete tady.“

Autor: bru/ČTK - 
19. prosince 2016
17:34

Na ruského velvyslance v turecké metropoli Ankaře Andreje Karlova v pondělí střílel muž, který podle médií pracoval pro tureckou policii. Po útoku zmínil, že jde o pomstu za syrské Aleppo. Diplomat po převozu do nemocnice zemřel.

Útok se udál během otevření výstavy moderního umění pořádané v Ankaře ruským velvyslanectvím. V galerii pokračovala i po útoku nadále střelba, uvedla televize CNN Türk. Útočníka posléze zastřelili.

Podle agentury TASS, která se odvolala na očité svědky, ozbrojenec zasáhl velvyslance do zad ve chvíli, kdy Karlov na vernisáži dokončoval svůj projev. 

Takhle Turci bojovali o život ruského velvyslance:

Kdo je střelec?

Vraha ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova identifikovaly místní bezpečnostní zdroje jako ankarského policistu Merta Altintase, který byl právě mimo službu. Podle ministerstva vnitra patřil k pořádkové policii. Úřady hned po útoku zadržely jeho matku a sestru. Svědci vypověděli, že před útokem řekl: „My umíráme v Aleppu, vy zemřete tady.“

Podle dřívějších informací se dostavil na vernisáž výstavy pořádané ruským velvyslanectvím v černém obleku a u vstupu předložil podle všeho svůj průkaz. Před vraždou stál za zády velvyslance, který pronášel zahajovací projev, a tvářil se jako by se staral o jeho bezpečnost. Poté Karlova střelil do zad.

Zatím není jasné, zda pachatel náležel k nějaké širší organizaci. K atentátu se nikdo dosud nepřihlásil. V Turecku je aktivních několik organizací, které v zemi spáchaly již několik teroristických útoků. Nejkrvavějších se dopustili zástupci radikálního Islámského státu a odbojných kurdských separatistů.

Pomsta za Aleppo

Pachatel dnešního útoku se hlásil k severosyrskému městu Halab (Aleppo), které se v minulých týdnech stalo terčem drtivých náletů ruského letectva. Podle médií policisté útočníka usmrtili, ale úřady to dosud nepotvrdily.

Atentát se podle agentury Interfax odehrál den před plánovanou návštěvou tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua v Moskvě, kde společně s šéfy diplomacií Ruska a Íránu měl jednat o situaci v Sýrii. O incidentu byl již informován ruský prezident Vladimir Putin. Ten označil zavraždění ruského velvyslance za provokaci, která má zabránit normalizaci vztahů mezi oběma státy a nastolení míru v Sýrii.

Jak to vypadá v Aleppu po bombardování? Podívejte se na video z dronu:

Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa.  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...

safez ( 20. prosince 2016 14:53 )

Rodinu sebrali po činu, to nemá většinou efekt, mámu, sestru. Jednal za sebe. Erdogan zatýká od puče hlava nehlava a nakonec je vrah zaměstnanec policie. Vykazovat činnost musí, to je celé.

marais ( 20. prosince 2016 12:36 )

a co máš ty v hlavě? mozek to asi není !

marais ( 20. prosince 2016 12:34 )

je to děs, co se děje v Turecku...a navíc, kdo může za oběti v Aleppu? Dávno tam mohl být klid, pokud by ukončili revoltu proti Asádovi, hovada!

ornellatlustoprdka ( 20. prosince 2016 11:02 )

A na ty hlášky Amerikou podporované An-Nusry, které křičel také, jste zapomněli?

snehulak ( 20. prosince 2016 10:43 )

Kohopak ty troubo Rusové momentálně okupují? Že ty sis to spletl s našimi a americkými Hrdiny v Afganistánu?

Zobrazit celou diskusi