Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prezident Duda vyzval Poláky k uklidnění. Premiérka bouří: „Škodíte Polsku“

Autor: jer, ČTK, simao - 
17. prosince 2016
19:50

Polský prezident Andrzej Duda v sobotu v reakci na protivládní protesty ve Varšavě vyzval ke klidu a apeloval na dobrou vůli a zdravý rozum opozice i parlamentní většiny. Dodal, že je připraven působit jako prostředník mezi oběma stranami. Polská premiérka Beata Szydlová pak dnes označila počínání opozice, na jejíž výzvu se ve Varšavě konají mnohatisícové protesty, za skandální.

„Chtěl bych vyzvat všechny strany politické scény ke klidu, tak aby práce parlamentu mohla hladce, civilizovaně a s náležitou vážností pokračovat - v souladu s principy parlamentní demokracie,“ uvedl prezident Duda v prohlášení, z nějž citovala polská média.

Duda tak reagoval na zablokování budovy parlamentu v noci na sobotu po výzvě opozice a následnou demonstraci proti konzervativní vládě a jejím krokům, které podle opozice ohrožují demokracii. Protest před budovu Sejmu (dolní parlamentní komory) byl původně svolán kvůli návrhu vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) omezit novinářům vstup do parlamentní budovy.

Šéfem PiS je přitom Jaroslaw Kaczyński. Současné protesty jsou patrně nejvyhrocenějším střetem mezi opozicí a PiS, která se vlády ujala v říjnu 2015.

Prezident v prohlášení dodal, že důvod protestů chápe. Jakékoli změny v pravidlech by podle něj měly být projednány se zástupci médií tak, aby nevznikl dojem, že je jejich práce omezována.

Premiérka Szydlová: Škodíte Polsku

Premiérka Beata Szydlová si na počínání opozice postěžovala. Nástrojem opozičních stran se podle ní stal křik, zasévání zmatku a destabilizace, které nemají nic společného se standardy evropské demokracie.

Opozice dle ní vyvolává „krajní emoce“, což nemá nic společného se současným stavem země, prohlásila Szydlová večer ve zvláštním televizním projevu. „Naopak, je to dáno bezmocí, frustrací těch, kteří přišli o moc a kteří naprosto nevědí, jak přesvědčit Poláky o svých myšlenkách,“ dodala.

Opozici obvinila, že se chová nezodpovědně a škodí Polsku. „Je to velká chyba a mým úkolem je říct to nahlas,“ zdůraznila premiérka. Její strana Právo a spravedlnost (PiS) podle ní za rok udělala pro Polsko více než předchozí vlády za osm let. Zmínila například snížení věku pro odchod do důchodu. 

FOTO: Při protestech došlo i na zatýkání.

hanka666 ( 17. prosince 2016 22:41 )

 Jako přes kopírák. A červené kartičky si šli nafasovat?

Zobrazit celou diskusi