Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Polsku to vře. Dav oblehl parlament a je u prezidenta, policie povolala posily

Autor: bkr, ČTK - 
17. prosince 2016
14:10

Před sídlem polského prezidenta Andrzeje Dudy protestují tisíce lidí, policie vyslala do Varšavy posily. Opoziční poslanci chtějí nové hlasování o rozpočtu. Už v noci na sobotu zablokovalo několik tisíc příznivců opozice na několik hodin všechny východy z budovy polského parlamentu

Premiérka Beata Szydlová, šéf strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński a několik dalších vysoce postavených politiků PiS za asistence policie opustili ve vozech budovu parlamentu kolem třetí hodiny ranní. Řada poslanců se ale rozhodla strávit noc uvnitř budovy zákonodárného sboru. Někteří z nich se krátce po začátku blokády pokusili budovu neúspěšně opustit.

V okolí parlamentu je stále několik stovek policistů, kteří už demonstraci prohlásili za nezákonnou a nařídili lidem, aby se rozešli. Mluvčí policie na Twitteru popřel informace, že by příslušníci použili k rozehnání davu slzný plyn.

„Ústava“, „svobodná média“ nebo „nevyjdete do Vánoc“ skandoval dav protestujících v noci u parlamentu. Připojilo se k němu i několik poslanců opoziční Občanské platformy (PO).

Protest na podporu novinářů

Už v pátek večer před budovou parlamentu demonstrovalo několik tisíc lidí. Ti vyslyšeli volání Výboru na obranu demokracie (KOD). Protest byl namířený proti návrhu, který má novinářům omezit vstup do Sejmu. Zablokovat východy z budovy parlamentu se ale protestující rozhodli poté, co vládní poslanci podle nich v rozporu se zákonem schválili státní rozpočet na příští rok.

Asi tři desítky poslanců opozice totiž v pátek blokovaly zasedací místnost, a maršálek Sejmu Marek Kuchciński tak hlasování o nejdůležitějším zákonu roku přesunul mimo hlavní zasedací místnost. Stalo se tak poprvé od roku 1989, upozornila agentura Reuters. Do místnosti, kde hlasování proběhlo, se údajně nedostali někteří opoziční poslanci.

„Zasedání bylo nelegální. Tečka. Tohle je ústavní krize,“ uvedl na sociální síti předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

Přestaň mlčet, prezidente!“ volají demonstranti

Dav demonstrantů se během soboty přesunul před sídlo prezidenta Andrzeje Dudy. Policie vyslala do ulic posily. Dav se rozrostl na několik tisíc lidí, kteří skandují hesla jako: „Vláda je nepřítelem demokracie!“ „Svoboda, rovnost, demokracie nebo Přestaň mlčet, prezidente! Hanba v polském parlamentu! Mezi lidmi jsou stoupenci různých opozičních uskupení včetně parlamentních stran Občanská platforma (PO), Moderní nebo neparlamentního hnutí Výbor pro obranu demokracie (KOD).

Podle polských médií byly do Varšavy povolány policejní posily čítající 500 mužů. Stanice TVN 24 uvedla, že mají navýšit kapacity s ohledem na to, že část policistů střežila v noci protest před parlamentem. List Gazeta Wyborza napsal, že někteří policisté mají nařízeno sledovat kanceláře vládní strany PiS.

Občanské platforma i strana Moderní dnes vznesly požadavek na svolání nové schůze na 20. prosince. Chtějí o rozpočtu hlasovat znovu. Předseda Moderních Ryzsard Petru dnes také prohlásil, že pokud PiS ztratila důvěru lidí, budou nezbytné předčasné volby.

hanka666 ( 17. prosince 2016 16:42 )

Na které ambasádě šijí takové velké vlajky? Už chybí jen červené kartičky. Ono totiž na Walesu a spol. začínají vylézat nepěkné věci, kam se podělo polské zlato, zlodějiny tak jako u nás. Tak se to pochopitelně nelíbí.

ivoadler ( 17. prosince 2016 15:32 )

Probůh, jen ať policie nepoužije obušky. To by byl masakr. Demokratická policie používat obušky nemůže - bylo by to nedemokratické! Nechce se mi tuhla myšlenku rozvádět, ale bylo by to tak zvláštní, kdyby v Polsku zvítězila "barevná" revoluce? Současná vláda se přece EU nehodí.

jarda304 ( 17. prosince 2016 09:42 )

Jako u nás. Když tihle "demograti", prohrají ve volbách, tak je neznávají a dělají bordel v ulicích a "osobnosti" prsi petice

ma-o ( 17. prosince 2016 09:12 )

Poláci oproti nám mají koule.

kukuku ( 17. prosince 2016 09:04 )

Na ČT by se také jít dalo - s heslem "Free media" (a s vidlema).

Zobrazit celou diskusi