Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo jehly do oka zlato. Lidem s poruchou zraku má pomoci „zázračný gel“

Autor: Alexandr Božilov - 
2. ledna 2017
06:15

Dobrou zprávu pro lidi trpící makulární degenerací (AMD) má čínsko-australský tým vědců. Nepříjemnou léčebnou proceduru zahrnující injekce přímo do oka má nahradit gel, který obsahuje zlaté nanočástice.

Makulární degenerace je jedna z hlavních příčin ztráty zraku. Jde o postižení žluté skvrny, místa nejostřejšího vidění ve středu zorného pole. Poškození makuly způsobuje neostrost vidění, zkreslení viděných objektů a zhoršuje rozeznávání detailů. AMD je hlavní příčinou slepoty dospělých Američanů a celosvětově postihuje miliony lidí. Léčba probíhá podáváním injekcí přímo do očí pacienta.

S velice nepříjemnou procedurou by ale mohl být konec. Australští a čínští vědci totiž věří, že nanočástice zlata se s AMD vypořádají mnohem lépe než léky aplikované pomocí injekcí.

Ve své studii, která vyšla tento měsíc, vědci testovali, jak reaguje speciální gel obsahující částice zlata, když je vystaven světlu. Testy prokázaly, že „zlatý gel“ uvolňuje do oka léčivé látky. Tato jemná metoda by tak mohla v budoucnu zcela nahradit injekce.

Podle jednoho z autorů studie Johana Basukiho by navíc gel stačilo aplikovat jednou za půl roku, zatímco na injekce musí pacienti chodit každý měsíc.

Lidé se nemusí obávat ani toho, že by jim oko kvůli nanočásticím zlata nějak viditelně zářilo. Částice jsou totiž tisíckrát tenčí než lidský vlas a vidět jsou pouze pod speciálním mikroskopem.

Pacientům s poruchou zraku svitla naděje, že se dočkají šetrnější léčby. Pacientům s poruchou zraku svitla naděje, že se dočkají šetrnější léčby. | Youtube/National Eye Institute, NIH

Pacienti s AMD si ale na příjemnější metodu aplikace léku budou muset ještě počkat. Bezpečné testy totiž byly zatím provedeny pouze u králíků. „Musíme provést ještě další výzkumy, abychom mohli tuto novou metodu vyzkoušet také u lidí. Myslím, že to ještě nějaký čas zabere,“ uvedl Basuki pro BBC.

taktone ( 5. ledna 2017 10:23 )

Článek je lživý, pokud onemocníte Makulární degenerací každý na vás sere léčbu hradí stát jen pro jedno oko a to ještě pokud splníte kritéria pro léčení jinak máte smůlu, jedna injekce stojí okolo 24 tisíc a pokud chcete léčit obě oči, musíte si to platit sami a taky nepíchají každý měsíc, ale zhruba jen 4 x do roka. A proč to chtějí zkoumat na králících, když mají nemocné lidi?! A každý chce udělat všechno jenom aby neoslepl....

Zobrazit celou diskusi