Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozzuřená žena unesla matku drogového bosse. Chce ji vyměnit za svého manžela

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
15. prosince 2016
11:50

A dost, vzkázali obyvatelé mexického města Totolapan v čele se ženou uneseného inženýra šéfovi místního drogového gangu a zajali jeho matku. Výměnou za její propuštění požadují osvobození muže, kterého gang nedávno unesl. Regionální vláda ve snaze situaci uklidnit vyslala na místo nezvyklého napětí vyjednávače a kolem 220 vojáků, uvedla dnes agentura AP.

Město ležící jihozápadně od mexické metropole ovládá léta šéf gangu Raybel Jacobo de Almonte, přezdívaný El Tequilero. Podplácí místní úřady a v posledních měsících bojuje s konkurenčním gangem. Unáší přitom obyvatele, které obviňuje, že podporují nepřátelský gang. V neděli jeho lidé odvlekli i místního uznávaného stavebního inženýra.

„Máme tady vaši matku, pane Tequilero. Navrhuji výměnu: vrátím vám vaši matku, pokud vy mi vrátíte manžela. Ale musí být v pořádku,“ zdůraznila manželka uneseného inženýra ve videu, které odvysílala místní televize.

Místní drogový boss Raybel Jacobo de Almonte, přezdívaný El Tequilero Místní drogový boss Raybel Jacobo de Almonte, přezdívaný El Tequilero | Youtube/Noticieros Televisa

Na videu se také ukázala skupina ozbrojených a maskovaných mužů, kteří se označili za členy domobrany města Totolapan. „Naléhavě žádáme propuštění všech unesených. Jsme legitimní síla na obranu obyvatel,“ uvedli v prohlášení. Tvrdí, že již zajali i několik členů gangu.

Úřady po hodinách vyjednávání s členy ozbrojené domobrany města souhlasily s tím, že na výměnu matky drogového bosse za inženýra bude dohlížet státní policie vyslaná ústřední vládou, nikoli místní policisté a úřady. „Cílem týmu je zajistit, že nikdo nebude zraněn, ani pohřešovaná osoba, ani matka šéfa gangu Tequileros,“ uvedla ústřední vláda v prohlášení.

Mexická vláda vyslala státní policii, aby na výměnu zajatců dohlédla. Mexická vláda vyslala státní policii, aby na výměnu zajatců dohlédla. | Youtube/Noticieros Televisa

Stát Guerrero je prolezlý gangy, které bojují o kontrolu nad obchodem s drogami. Únosy pro výkupné jsou téměř na denním pořádku. Obyvatelé mnohých měst a vesnic proto zřídili domobrany. Lidskoprávní organizace ale mají za to, že podobné oddíly jen prohlubují spirálu násilí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi