Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Spokojení senioři žijí déle než ti, co si neužívají života, tvrdí výzkum

Autor: Alexandr Božilov - 
24. prosince 2016
06:55

Lidé, kteří mají ze života radost i v důchodovém věku, žijí déle než jejich nespokojení vrstevníci. Alespoň to tvrdí britští vědci. Podle jejich studie se u spokojených důchodců snižuje riziko předčasného úmrtí o 24 %.

V našich zeměpisných šířkách to může být poněkud obtížné. Ale pokud přece jen patříte k těm, kdo si životní etapu důchodu užívají, pak máte velkou šanci, že se dožijete vysokého věku. Přišli na to vědci z Londýnské univerzity, kteří šest a půl roku zkoumali devět tisíc lidí s průměrným věkem 63 let.

Autoři studie sledovali lidi po padesátce ve třech etapách mezi lety 2002 a 2006. Téměř čtvrtina (24 %) uvedla, že si život příliš neužívá ani v jedné etapě, 20 % z nich se pak cítilo spokojeně alespoň v jedné etapě, 22 % ve dvou a 34 % si důchodu naplno užívalo po celou dobu výzkumu. Za zmínku ještě stojí, že 1310 účastníků během studie zemřelo.

Radostné Vánoce seniorů se rozhodl podpořit i Blesk: Rozdal jim kapry a dárky

Z výsledků nakonec vyplynulo, že lidé, kteří uvedli, že mají ze života radost ve všech třech etapách výzkumu, mají o 24 % větší šanci dožít se vyššího věku než ti, kteří si už života tolik neužívají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi