Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ostuda: Britové postavili za 8,5 miliardy letiště. Kvůli větru tam nejde přistát

Autor: Alexandr Božilov - 
14. prosince 2016
18:28

Obrovským fiaskem skončil záměr britské vlády postavit letiště na ostrově Svatá Helena. Miliardová investice totiž přišla vniveč, jelikož letadla nemohou na místě kvůli silnému větru přistát.

Svatá Helena, která se nachází v jižním Atlantiku, je součástí britského zámořského území. Ostrov s přibližně čtyřmi tisíci obyvateli je ekonomicky zcela závislý na pomoci z Londýna. Britská vláda se proto rozhodla postavit na ostrově, který je dostupný pouze z moře, letiště.

Ostrov Svatá Helena Ostrov Svatá Helena | Totally Concrete Club

Od zavedení letecké dopravy si Britové slibovali, že na Svatou Helenu, kde byl na konci svého života vězněný Napoleon, přilákají více turistů a oživí tím skomírající ekonomiku ostrova. Jenže letiště, které stálo daňové poplatníky v přepočtu osm a půl miliardy korun, nakonec pravděpodobně zůstane pro komerční lety zavřené.

Důvodem jsou silné střihy větru, které při testovacích letech dělaly obrovské problémy i zkušeným pilotům.  Britský Výbor pro kontrolu veřejných financí ve své zprávě uvádí, že je „neskutečné“, že ministři odsouhlasili stavbu letiště ještě před tím, než bylo řádně prozkoumáno, jestli na ostrově vůbec mohou přistávat velká dopravní letadla.

Pokus z května 2016 o přistání Boeingu 737 na Svaté Heleně:

Před stavbou letiště ve výšce 350 metrů nad mořem na okraji kolmého útesu v souvislosti se silným prouděním vzduchu přitom letečtí odborníci varovali už dávno. „Je to něco podobného jako divit se na africkém letišti uprostřed pouště, že je tam moc horko,“ uvedl například bývalý pilot British Airways Brian Heywood.

Třešničkou na hořkém britském dortu je pak skutečnost, že nevlídné povětrnostní podmínky na Svaté Heleně popsal už Charles Darwin v roce 1869.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 15. prosince 2016 07:59 )

Že by tam měli taky komunisty?

Zobrazit celou diskusi