Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Totální filipínská válka proti drogám pokračuje. Popraveno bylo už 6 tisíc lidí

Autor: Alexandr Božilov - 
13. prosince 2016
18:55

Téměř šest tisíc lidí už přišlo o život v důsledku protidrogových operací na Filipínách. Vyplývá to ze statistik filipínské policie. Prezident Duterte, který nekompromisní válku započal, je přitom v úřadě teprve od prvního července. Řada lidí je popravována mimosoudně, je tak sporné, zda se vůbec něčím provinili.

Policejní statistika mluví jasně: za pět měsíců zemřelo v souvislosti s protidrogovými raziemi 5 927 lidí a dalších přibližně 40 tisíc policie zatkla. Z celkového počtu mrtvých zabila policie přímo během akcí 2 086 lidí, dalších 3 841 údajných překupníků a dealerů bylo mimosoudně popraveno.

Drsné protidrogové razie už připravily o život na 6 tisíc lidí. Drsné protidrogové razie už připravily o život na 6 tisíc lidí. | ČTK, EPA, REUTERS

„Je nás tu hodně, kteří nesouhlasí s politikou prezidenta. Doufám, že budu schopna sjednotit ty nespokojené hlasy,“ uvedla podle agentury Reuters viceprezidentka Leni Robredová. Ta minulý týden rezignovala na svoji funkci předsedkyně Rady pro bydlení a městský rozvoj poté, co byla vyloučena ze všech schůzí prezidentova kabinetu.

Robredová dále uvedla, že opozice chce problém s drogami také vyřešit, ne touto cestou hromadného zabíjení. „Teď tu máme atmosféru bezmoci,“ postěžovala si viceprezidentka.

Počínání filipínského prezidenta kvůli mimosoudním popravám opakovaně kritizovaly Spojené státy v čele s prezidentem Barackem Obamou. Duterteho reakce ale byly zcela nekompromisní – jednou nejmocnějšího muže světa poslal „k čertu“, jednou ho dokonce nazval „zku*vysynem“.

Vypadá to však, že u Donalda Trumpa nalezne Duterte více pochopení. Nastupující prezident mu údajně během telefonického rozhovoru řekl, že se v boji proti drogám „vydal správným směrem“.

Varování: Obsah některých fotografií v galerii může být drastický.

tgbg ( 14. prosince 2016 10:10 )

Ano ta revoluce z Ruska přinesla opravdu jen zlo a drogy a je dobře že ty Rusáky nakopou do zadku ještě by je měli nakopat ti Turci protože tito zločinci nemají co pohledávat mimo území RUSKA !!

lug70 ( 13. prosince 2016 19:22 )

S drogovým organizovaným zločinem nelze jednat po dobrém, jako na západě, kde pašování a spotřeba drog díky pokrytecké humanitě jen vesele roste.

nezadat1 ( 13. prosince 2016 19:07 )

Tak nějak pěkně podle americké demokracie.

Zobrazit celou diskusi