Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Nigérii se odpálily sedmileté holčičky. Dětí ve službách teroristů přibývá

Autor: Alexandr Božilov - 
12. prosince 2016
21:35

Další z řady otřesných teroristických útoků se odehrál v Nigérii. Na tržišti plném lidí se odpálily dvě dívky, kterým nebylo ještě ani 10 let. Podobné útoky dětských atentátníků přitom nejsou v zemi výjimečné. S nedospělými teroristy se potýkají i v dalších afrických státech, stejně tak v Iráku, Izraeli či Turecku.

Dvě dívky ve věku mezi sedmi a osmi lety se vyhodily do povětří uprostřed přeplněného tržiště v nigerijském městě Maiduguri na severovýchodě země. Kromě nich dvou zemřel ještě minimálně jeden člověk a dalších zhruba 20 bylo zraněno. V Nigérii nic neobvyklého. Teroristická organizace Boko Haram vysílá děti, a speciálně velice mladé dívky, na sebevražedné mise poměrně často.

Na videu je část školaček, které stále ještě žijí. Islamistická organizace Boko Haram je v Nigérii unesla v dubnu 2014. Na videu je část školaček, které stále ještě žijí. Islamistická organizace Boko Haram je v Nigérii unesla v dubnu 2014. | Reprofoto / Youtube

Radikálové z Boko Haram pravidelně podnikají nájezdy na vesnice a menší města v severovýchodních provinciích Nigérie. Během nich rabují, vypalují, vraždí a unášejí. Mezi unesenými jsou převážně děti. Chlapci jsou většinou donuceni k tomu, aby se stali bojovníky. Z dívek si islamisté udělají sexuální otrokyně a sebevražedné atentátnice.

Pro dívky je pobyt v zajetí Boko Haram takové utrpění, že se často dobrovolně hlásí k provedení sebevražedného útoku. „Když se nás velitelé Boko Haram ptali, kdo chce být sebevražednou útočnicí, dívky křičely: ‚Já, já, já!‘ Dokonce se o to praly,“ popsala život u Boko Haram bývalá zajatkyně, 14letá Falmata Ibrahimová. Některé dívky se na fakt, že na sobě mají pás s výbušninami, snaží upozornit policisty a vojáky. Jiné s vidinou konce veškerého utrpení provedou misi až do úplného konce.

Na kontinentu, kde v takřka každé občanské válce figurovali dětští vojáci, je dětí-teroristů daleko více. Například v teroristických útocích na hotely v Mali a Burkině Faso, které měla na svědomí Al-Káida, byly rovněž angažované děti. Mnohé z nich se však k teroristům nedostanou skrze únos.

Americký server Daily Beast přišel s příběhem teenagera Seydoua z Mali, kterého islámským radikálům prodali vlastní rodiče. Podle něj islamisté využívají chudoby zdejších rodin a za děti zaplatí několik set dolarů. Takto prodaných dětí islamistickým skupinám jsou prý stovky, možná tisíce. Některé děti se s vidinou výdělku dokonce přidají k islámským radikálům zcela samy.

Děti využívá také ISIS

Dětští teroristé však nejsou pouze doménou afrického kontinentu. Nechvalně známá jsou také „lvíčata chalífátu“ – děti, které si vzal do „péče“ Islámský stát. Ty, kterým se podařilo uprchnout či byly osvobozeny, vyprávěly hrůzné příběhy o tom, jak jim islamisté vymývali mozky a nutili je dělat strašné věci.

Malý džihádista na videu brutálně popravil vězně. Malý džihádista na videu brutálně popravil vězně. | Reprofoto Youtube

Některé byly vycvičeny k provedení sebevražedného útoku, jiné zase k bojům v první linii. Během výcviku děti například popravovaly zajatce. Jednoho z takto vycvičených dětských atentátníků například odhalila a zpacifikovala policie v severoiráckém Kirkuku. Takové štěstí už však neměly bezpečnostní složky v tureckém městě Gaziantep. Teprve 12letý mladík se tam odpálil na kurdské svatbě a zabil přes 50 lidí včetně 22 dětí.

Právě v Turecku znatelně roste počet odsouzených dětí. Podle serveru U.S. News na tom má velký podíl Kurdská strana pracujících (PKK), kterou Turecko považuje za teroristickou organizaci. PKK prý staví děti do první linie v boji proti tureckým úřadům.

Izraelci reagovali na dětské teroristy přísnějšími zákony

Izraelští zákonodárci schválili v létě zákon, který umožňuje uvěznit mladistvé od 12 let. Důvodem bylo několik desítek případů, kdy nezletilí Palestinci spáchali podle izraelského práva teroristický akt. Nejmladšímu bylo pouhých 11 let.

Podle britského deníku Daily Mail organizují radikální palestinské skupiny v čele s hnutím Hamas letní tábory pro palestinské děti, které se nesou v duchu silné protiizraelské ideologie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi