Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exploze v Istanbulu zabila 29 lidí, 166 zranila. Český fotbalista vyvázl o fous

Autor: ČTK - 
11. prosince 2016
08:18

Sobotní výbuchy u fotbalového stadionu istanbulského klubu Besiktas zabily 29 lidí a 166 jich zranily. Oznámil to turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Prezident Recep Tayyip Erdogan v prohlášení označil exploze za teroristický útok, jehož cílem bylo způsobit co největší škody. Policie zadržela deset podezřelých.

Jedna z náloží byla umístěna v autě, které explodovalo po ligovém zápase těsně u stadionu. Zápas sledovaly na stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. Necelou minutu po první explozi se odpálil sebevražedný atentátník.

Ministr Soylu řekl, že útok byl patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Kromě dvou civilistů byli všichni mrtví příslušníky bezpečnostních složek. Ze zraněných je šest na jednotce intenzivní péče, 17 podstoupilo operaci.

Zadrženo bylo deset podezřelých

Na základě důkazů zajištěných v automobilu, kde byla trhavina umístěna, policisté zadrželi deset podezřelých, uvedl Soylu.

„Proti našim bezpečnostním silám a proti občanům byl spáchán teroristický útok. Exploze po fotbalovém zápasu měla zabít co nejvíc lidí. Výsledkem jsou bohužel mrtví a ranění,“ prohlásil v první reakci prezident Erdogan.

Na stadionu krátce před výbuchem hrál i Tomáš Necid 

Krátce před výbuchy na stadionu skončilo utkání nejvyšší turecké ligy mezi domácím Besiktasem a týmem Bursaspor, za který hrál i český reprezentant Tomáš Necid. Podle tweetu sportovního komentátora Ondřeje Zlámala by všichni hráči Bursasporu včetně Necida měli být v pořádku, protože odjeli ještě před výbuchem.

Útoky proti bezpečnostním složkám nejsou v Turecku nijak výjimečné, častější jsou však na jihovýchodě země, kde je úřady připisují kurdským separatistům. Na jiných místech Turecka útočí také teroristická organizace Islámský stát. K sobotní násilné akci se zatím nikdo nepřihlásil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 11. prosince 2016 15:11 )

zvířata nic jiného a to asi ty zvířata urážím

santikxauz ( 11. prosince 2016 11:58 )

Asi nějaký inženýr pyrotechnik testoval novou výbušninu.

Zobrazit celou diskusi