Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Bylo to jako v pekle.“ Výbuchy v Istanbulu zabily nejméně 13 lidí

Autor: ČTK, tmp - 
10. prosince 2016
22:30

Při výbuchu u fotbalového stadionu v Istanbulu bylo zabito nejméně 13 lidí a 38 zraněno. Další jsou zraněni. Podle tureckých médií po zápase explodovala bomba umístěná v automobilu. Některá média informují také o druhém menším výbuchu, podrobnosti ale nejsou známy. Útok byl patrně namířen proti policistům, kteří také tvoří větší část zraněných.

Nálož byla umístěna v autě, které explodovalo po ligovém zápase. Ten sledovaly na stadionu týmu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. Svědci agentuře Reuters řekli, že slyšeli dvě hlasité exploze a později se ozývala střelba.

Ministr Suleyman Soylu řekl, že byl útok patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Jeho vládní kolega Ahmet Arslan na Twitteru nazval útok činem teroristů.

Klub Bursaspor, který s místním týmem utkání hrál, na svém webu uvedl, že žádný z jeho fanoušků patrně nebyl zraněn.

Podle záběrů televize CNN je okolí stadionu uzavřeno a na místě jsou desítky policejních a záchranářských vozů. Zemřelo nejméně 13 lidí, další ze zraněných jsou ve vážném stavu.

"Bylo to jako v pekle, plameny šlehaly až k obloze. Pil jsem čaj v kavárně poblíž mešity. Lidi se schovávali pod stoly, ženy začaly brečet," popisoval Reuters výbuch jeden ze svědků Omer Yilmiz, který jej sledoval z nedalekého podniku.

Útoky proti bezpečnostním složkám nejsou v Turecku nijak výjimečné, častější jsou však na jihovýchodě země, kde je úřady připisují kurdským separatistům. Na jiných místech Turecka útočí také teroristická organizace Islámský stát. K dnešní násilné akci se zatím nikdo nepřihlásil.

tgbg ( 11. prosince 2016 10:52 )

Jednoznačně ruská práce.

roxana11111 ( 11. prosince 2016 08:39 )

Tam kde je islám, budou ohňostroje pořád

kov3 ( 11. prosince 2016 01:45 )

Sorry, ale už ich sú tu milióny....

gabreta ( 11. prosince 2016 00:55 )

Ono něco na tom "Setí větru" něco bude!!!

Samo ( 11. prosince 2016 00:50 )

Za Bursaspor hraje tuším Necid. Myslím, že ti kluci, kteří hrají fotbal v Turecku asi brzy rozvážou pracovní poměr. Tady už končí sranda a jestli pánové z vedení EU a hlavně Německa nechápou, že už začne s takovou válka i v Evropě, tak Bůh s námi a zlé pryč.

Zobrazit celou diskusi