Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Část Palmýry padla opět do rukou Islámského státu. Syrská armáda vyslala posily

Autor: jer, ČTK - 
10. prosince 2016
18:44

Radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) v sobotu vstoupili do historického syrského města Palmýra, kam předtím armáda vyslala posily. Uvedla to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Vládní síly s islamisty svedly na jaře o Palmýru prudké boje a v současnosti dochází k dalším střetům.

Bojovníci IS po sobotní ofenzivě ovládli severozápadní část města a boje se přesunuly směrem k jeho centru, uvedl podle zahraničních tiskových agentur zástupce SOHR. Organizace sleduje dění v Sýrii z Británie a tvrdí, že má v terénu síť informátorů. Velitel jedné z povstaleckých skupin z okolí Halabu předtím řekl, že útok islamistů na Palmýru syrskou vládu přiměl, aby k ohroženému městu vyslala vojáky od Halabu.

Vládní síly podle sobotního komuniké ruského ministerstva obrany ovládly 93 procent Halabu. Civilisté nyní masově odcházejí z povstaleckých čtvrtí na východě města koridory, které zorganizovali Rusové. Armáda neupřesnila, odkud vzala posily, které vyslala k Palmýře.

Islamisté slavné historické město Palmýra obsadili loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila letos v březnu. Ve čtvrtek tam ale ozbrojenci z IS znovu zaútočili na syrskou armádu, zabili desítky vojáků a přiblížili se na vzdálenost čtyř kilometrů od města. Radikálové se zmocnili obcí Kasr al-Halabát jihozápadně od Palmýry a Džabal Haján na západ od města a ještě dalších dvou vesnic severozápadně a severovýchodně od města. Ovládli také sila s obilím a některá ropná pole. V sobotu už pronikli přímo do města. Koalice vedená Spojenými státy v pátek oznámila, že při rozsáhlém náletu zničila islamistům u Palmýry 168 kamionů s cisternami.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada, demonstranti požadovali demokratické a ekonomické reformy. Násilné potlačení prvních protestů pak vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté z nejrůznějších skupin a hnutí k tomu, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje v Sýrii si dosud podle odhadů vyžádaly přes 300 000 obětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 11. prosince 2016 04:56 )

To tam určitě vstoupili ti "umírnění",které chrání a vyzbrojí USA.

jonn ( 10. prosince 2016 20:24 )

Dobry je ,že umíraji a je jedno na které straně .

jaromir123 ( 10. prosince 2016 20:15 )

Nikdo se neptá, kde bere IS peníze na zbraně a u koho ty zbraně kupuje.

Zobrazit celou diskusi