Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prezident Kolumbie dostal Nobelovu cenu míru. Za ukončení občanské války

Autor: ČTK, tmp - 
10. prosince 2016
15:28

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v sobotu v norské metropoli Oslu převzal Nobelovu cenu za mír. Této pocty se mu dostalo za dojednání mírové dohody s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), která ukončila 52 let trvající občanskou válku v zemi.

Později odpoledne budou ve švédském hlavním městě Stockholmu předány ostatní letošní Nobelovy ceny - za lékařství, chemii, fyziku, ekonomii a literaturu.

Norský Nobelův výbor 7. října oznámil, že Santosovi ocenění udělil „za jeho odhodlané úsilí dovést do konce více než 50 let trvající občanskou válku, která si vyžádala životy nejméně 220 000 Kolumbijců a vyhnala z domovů téměř šest milionů lidí“.

Ocenění by podle výboru mělo být vnímáno i jako pocta kolumbijskému lidu, který navzdory obrovskému utrpení nevzdal naděje na spravedlivý mír, a všem stranám, které přispěly k mírovému procesu. Výbor dále uvedl, že pocta je vzdávána v neposlední řadě také zástupcům nesčetných obětí občanské války.

Dohoda ale byla odmítnuta

Výbor se rozhodl Santose vyznamenat, přestože původní dohodu s povstalci kolumbijští voliči začátkem října v referendu odmítli. Koncem listopadu vláda a představitelé FARC podepsali druhou dohodu, která už nebude všelidovým hlasováním schvalována, stačí souhlas, který 30. listopadu a 1. prosince vyslovily obě komory parlamentu.

Jména oceněných byla stejně jako každý rok oznámena už v říjnu. Slavnostní předávání se ale pokaždé koná symbolicky 10. prosince, v den, na který připadá výročí úmrtí vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.

Vyznamenaní dostávají kromě medaile a diplomu i finanční odměnu, která nyní v každé kategorii činí celkem osm milionů švédských korun (22,3 milionu Kč). Santos již oznámil, že peníze věnuje obětem občanské války ve své zemi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi