Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Bohudík to bylo rychlé.“ Poslankyně promluvila o znásilnění a rozplakala kolegy

Autor: Alexandr Božilov - 
9. prosince 2016
13:50

Skotská zákonodárkyně dojala k slzám své kolegy z Dolní sněmovny britského parlamentu. U příležitosti debaty, která se týkala Mezinárodního dne za odstranění násilí na ženách, totiž poprvé veřejně popsala, jak byla v dětství znásilněna.

„Bohudík to bylo rychlé. Nejdřív jsem byla jen strašně překvapená, pak jsem pocítila strach a nakonec, když jsem si uvědomila, že před tím nemohu utéct, se to změnilo ve strašlivou noční můru,“ popisovala poslankyně Michelle Thomsonová svým kolegům, jak ji ve 14 letech znásilnil cizí muž.

„Pak jsem šla domů. Plakala jsem, byla mi zima a celá jsem se třásla. Neřekla jsem to mámě, neřekla jsem to tátovi, neřekla jsem to přátelům a neřekla jsem to ani policii. Zatlačila jsem ten okamžik někam hluboko do sebe,“ pokračovala nyní 51letá Thomsonová.

Skotská poslankyně Michelle Thomsonová Skotská poslankyně Michelle Thomsonová | Facebook/Michelle Thomson MP

Stejně jako mnoho dalších znásilněných žen měla skotská poslankyně podle svých slov pocit studu a cítila se „nečistá“ a „znechucena sama sebou“. K její upřímné výpovědi jí prý dohnala touha po prolomení mlčení, které se okolo případů znásilnění často vyskytuje.

„My ženy se musíme vzchopit. Musíme být odvážné a musíme o těchto věcech veřejně mluvit. Já jsem si teď uvědomila jednu věc: Nejsem vystrašená. Já nejsem oběť, já jsem přeživší.“

Viditelně dojatí poslanci ocenili „velice statečnou řeč“ Thomsonové a vyjádřili ji podporu. Krátce poté začali lidé několikaminutový emotivní projev skotské poslankyně šířit po sociálních sítích.

Zločiny související s domácím násilím, znásilněním, sexuálními útoky a zneužíváním dětí tvořily téměř 20 procentech všech případů, které britské Nejvyšší státní zastupitelství evidovalo v letech 2015 a 2016. Jeho kompetence se přitom vztahují pouze na Anglii a Wales. Oběti těchto zločinů jsou v drtivé většině případů ženského pohlaví.