Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel legendární astronaut Glenn. Jako první Američan obletěl Zemi

Autor: ČTK - 
8. prosince 2016
23:20

Ve věku 95 let zemřel astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli. Oznámil to guvernér amerického státu Ohio John Kasich, za který byl Glenn v minulosti rovněž dlouholetým členem Senátu USA. Glenn byl posledním žijícím členem skupiny sedmi pilotů vybraných k tomu, aby se stali prvními astronauty.

"John Glenn je a vždy bude hrdinou v rodném Ohiu. Jeho dnešní odchod je důvodem ke smutku nás všech," uvedl Kasich. "Ačkoliv se dostal vysoko, do vesmíru a na Kapitolu, ve svém srdci nezapomněl na své kořeny v Ohiu. Bůh s tebou, Johne Glenne," dodal guvernér.

Podle stanice BBC se očekává, že Glenn bude pohřben na národním hřbitovu v Arlingtonu ve Virginii.

"Naše země ztratila legendu," prohlásil prezident Barack Obama. "Když John Glenn odstartoval z mysu Canaveral v roce 1962, pozdvihl naděje národa. Když se jeho loď o několik hodin později vrátila zpět, tak jako první Američan na oběžné dráze kolem Země nám připomněl, že s odvahou a duchem objevitelů neexistuje žádná výšková hranice pro to, co společně můžeme dosáhnout," dodal.

Nově zvolený prezident Donald Trump poznamenal na twitteru, že národ v Glennovi ztratil velkého průkopníka letectví a kosmonautiky: "Byl to hrdina a inspiroval další generace."

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) označil Glenna za "opravdového amerického hrdinu" a popřál zesnulému "Bůh Tě provázej, Johne Glenne, ke hvězdám".

Před týdnem byl Glenn hospitalizován v nemocnici, která se specializuje na rakovinu. Senátorovy zdravotní problémy ale mluvčí Jamesovy onkologické nemocnice ve státě Ohio neupřesnil. Podle tamních médií se zdravotní stav někdejšího stíhacího pilota Glenna zhoršoval od operace srdce v roce 2014 a následné mozkové mrtvice.

Glenn patřil do skupiny sedmi vojenských pilotů, kteří byli v roce 1959 vybráni jako budoucí astronauti. Dne 20. února 1962 se stal prvním Američanem, který obletěl zeměkouli. Do vesmíru se sice už o tři čtvrtě roku dříve podíval Glennův krajan Alan Shepard a po něm i Virgil Grissom, jejich kosmické lodě ale za hranice vesmíru jen krátce "skočily" po balistické dráze. Až Glennův let na palubě lodi Friendship 7 se vyrovnal výkonu sovětského kosmonauta Jurije Gagarina, který planetu Zemi obletěl už 12. dubna 1961.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi