Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Silné zemětřesení na Šalamounových ostrovech: Havajany vyděsila možná tsunami

Autor: jer, ČTK - 
8. prosince 2016
22:00

Šalamounovy ostrovy v Tichomoří dnes zasáhlo zemětřesení o síle 7,7 stupně. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Otřesy způsobily výpadky proudu na Šalamounových ostrovech, nejsou ale zprávy o větších škodách či zraněných ani obětech.

Na Šalamounových ostrovech, ale i Havaji či Vanuatu, Nauru, Nové Kaledonii, Papui-Nové Guineji a Tuvalu bylo vydáno varování před tsunami, které ale bylo posléze odvoláno.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v moři asi 30 kilometrů západně od ostrova San Cristobal. Otřesy podle USGS vycházely z hloubky 48,7 kilometru.

Podle ředitele krizového centra pro přírodní katastrofy na Šalamounových ostrovech Loti Yatese zemětřesení způsobilo zřícení několika budov ve vesnici Makira, která leží na ostrově San Cristobal, nejbližšímu epicentru.

"Vesnice, které jsme kontaktovali, se včas evakuovaly," řekl Yates agentuře Reuters. Dodal, že nemá informace o žádných obětech.

Šalamounovy ostrovy, které se rozkládají severovýchodně od Austrálie, tvoří více než 200 obydlených ostrovů s celkovým počtem obyvatel kolem 552 000 osob. Leží na takzvaném Tichomořském ohnivém kruhu, kde se stýkají kontinentální desky a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mixer ( 8. prosince 2016 21:00 )

7,7 už je dost.Kdo ví,jak to s náma lidičkama dopadne.Vědci vypočítali,že v r.2017 zažije Země apokalypsu.Nakonec,když nezažijem takovouhle zkázu,tak nám pro změnu hrozí třetí světovkou.No a do toho ty cizinecké prvky.Ani není nálada na svátky a oslavy konce roku,vítání nového.Kdyby to zaběsnilo,nepomohou žádné bunkry,kryty,nic.

Zobrazit celou diskusi