Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rána pod pás od umělé inteligence: „Máte zavřené oči,“ tvrdil systém Asiatovi

Autor: Alexandr Božilov - 
9. prosince 2016
20:54

Kuriózní problém potkal Novozélanďana, když se pokoušel do online pasového systému nahrát svoji fotografii. Umělá inteligence ji totiž odmítla s tím, že muž měl při focení zavřené oči. Potíž tkvěla v tom, že Richard Lee je asijského původu a to „rasistický“ systém zkrátka nebral v úvahu.

Richard Lee se snažil obnovit platnost svého cestovního pasu, aby se mohl z Nového Zélandu vrátit zpátky do Austrálie. Prostřednictvím online systému proto odeslal na tamní ministerstvo vnitra pasovou fotku.

Banální záležitost se ale změnila v kuriózní problém. Automatický systém totiž 22letému studentovi vesmírného inženýrství schválení fotografie zamítl a sdělil mu i důvod. „Fotografie, kterou jste chtěl nahrát, nesplňuje kritéria, protože oči subjektu jsou zavřené,“ dozvěděl se překvapený mladík ve zprávě, kterou mu systém zaslal.

Richard Lee Richard Lee | Facebook/Richard Lee

Ani po několika dalších pokusech Lee u neoblomného systému nepochodil. Umělá inteligence zkrátka nebyla schopna rozeznat rozdíl mezi zavřenýma očima a genetickou výbavou Asiatů. Lee tak nakonec musel na poštu, kde mu fotku konečně schválili.

Vzal to s humorem

Mladíka prý incident vůbec netrápí. „Moc mě to nerozhodilo. Prostě byl ten systém špatně naprogramovaný. Beru to s humorem,“ řekl Lee listu Daily Mail Australia.

Lee vzal celou záležitost s humorem. Lee vzal celou záležitost s humorem. | Facebook/Richard Lee

S nadhledem celou záležitost vzali také Leeho přátelé. Jeden z nich mu například pomocí počítačového programu oči lehce poupravil pro případ, že by se Lee s tímto problémem ještě někdy setkal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi