Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Místo pomoci nutili policisté týrané ženy k sexu. Britové mají další skandál

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
8. prosince 2016
13:25

Více než 300 anglických a velšských policistů si v posledních dvou letech vyslechlo obvinění, že zneužili svého postavení a pravomocí, aby si vynutili sex. Pohlavní styk podle zprávy, o které čtvrtek informoval zpravodajský web BBC, vymáhali i na obětech trestných činů.

Podnět k zahájení vyšetřování přišel od tehdejší ministryně vnitra a současné premiérky Theresy Mayové. Inspektoři za tu dobu odhalili nevhodné chování u 306 policistů a dalších téměř 30 členů pomocného personálu. Celkově bylo zaevidováno 436 obvinění.

Data také ukazují, že zhruba ve 40 procent případů obvinily policisty z nevhodného chování oběti domácího násilí. Další početnou skupinou, která vznesla obvinění vůči strážcům zákona v Anglii a Walesu, tvořili lidé závislí na drogách či alkoholu.

Autor studie inspektor Mike Cunningham si myslí, že realita je ještě o něco horší, než ukazují výsledky. Volá proto po důsledném postupu při vymýcení těchto praktik. „Sexuální zneužívání žen, které jsou v problémech, je zkrátka korupce. A je to nejzávažnější forma korupce, protože to představuje naprostou zradu důvěry veřejnosti. Ze strážců se stávají trýznitelé. To přesně ukazují tyto případy a že jich není málo,“ uvedl Cunningham pro BBC.

Britská policie (ilustrační foto) Britská policie (ilustrační foto) | scom

Rada britských policejních velitelů už přiznala, že problém je závažný, a označila jej za „chorobu“. Ministryně vnitra Amber Ruddová zprávu označila za šokující. U policie podle ní není místo pro nikoho, kdo by byl usvědčen z podobného chování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi