Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Proti rakovině plic pomáhá kuřákům brufen, ukázala studie. Jako prevence

Autor: pet - 
8. prosince 2016
11:00

Pravidelné dávky ibuprofenu snižují u kuřáků riziko vzniku rakoviny plic až o 48 procent. Tvrdí to vědci ze Státní univerzity v americkém Ohiu, kteří to uvádějí na základě dlouhodobé studie, do které se zapojilo více než 10 tisíc jedinců. Ibuprofen je totiž nesteroidní a vysoce protizánětlivý.

Vědci ze Státní univerzity v Ohiu zjistili, že při pravidelném užívání protizánětlivého ibuprofenu se výrazně snižuje zánětlivost plic, která snižuje riziko vzniku rakoviny. „Víme, že ibuprofen je lék proti bolesti, je nesteroidní a snižuje zánět v těle,“ řekla Marisa Bittoni, vedoucí celého výzkumu.

Růžový lék dokáže podle vědců prodloužit život až o 12 let nebo snížit riziko rakoviny plic. Růžový lék dokáže podle vědců prodloužit život až o 12 let nebo snížit riziko rakoviny plic. | pro

Tým doktora Bittoniho zkoumal 10 735 účastníků v projektu Third National Health and Nutrition Examination Survey.

Odborníci vycházeli z údajů o kouření a používání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAIDs), které byly sesbírány již v letech 1988 až 1994. Vědci se zaměřili nejen na vliv kouření na zdraví, ale i na celkovou úmrtnost podle mezinárodního indexu do roku 2006.

Alarmující úmrtnost kuřáků

Výsledky jsou alarmující. V osmnáctileté studii se ukázalo, že na rakovinu plic zemřelo 269 jedinců (z toho 252 v minulosti kouřilo). To je téměř 94 procent. Bittoniho studie poukazuje na to, že užívání ibuprofenu u současných kuřáků nebo kuřáků v minulosti zapříčinilo pokles vzniku rizika onemocněním rakoviny plic až o 48 procent. „Tyto výsledky naznačují, že pravidelné užívání některých NSAIDs léků může být přínosné pro vysoce rizikové skupiny kuřáků a být tak i strategií prevence rakoviny plic,“ řekl Bittoni.

Ve studii byly prověřovány i další podobné léky, jejichž hlavní složkou je aspirin nebo paracetamol. Výsledky však byly bohužel statisticky nevýznamné. Závěr studie byl představen na 17. světové konferenci o rakovině plic (WCLC) ve Vídni.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 8. prosince 2016 13:03 )

Ono je to kouření už pak jedno když máte raka jater z užívání brufenu .Blesk prostě nikdy nezklame

nezadat1 ( 8. prosince 2016 11:40 )

Už aji američtí vědci jsou prodejné sviině.

agfor ( 8. prosince 2016 11:33 )

Někde jsem četl, že Ibalgin, Brufen apod. Rakovinu způsobují. Je pak jedno, jestli kuřák umře na rakovinu plic nebo na rakovinu něčeho jiného.

Zobrazit celou diskusi