Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Turci zavírají hotely a masově propouštějí. V zemi rapidně ubylo turistů

Autor: ČTK, bog - 
7. prosince 2016
08:25

Turecké hotely bojují s vážnými problémy, protože jejich obsazenost prudce klesla a je nejnižší v Evropě. Hotely již propustily 40 procent zaměstnanců, některé z nich na zimu zavírají a další mají problémy se splácením úvěrů, uvedl předseda tureckého hotelového svazu TUROB Timur Bayindir.

Cestovní ruch obvykle přispívá k hrubému domácímu produktu země 30 miliardami USD (756,7 miliardy korun) ročně. V letošním roce ho však vážně poškodila řada bombových útoků a červencový nezdařený pokus o převrat. 

Jedna z dlouhodobě nejnavštěvovanějších zemí, oblíbená mezi Araby, Rusy a Evropany, tak za prvních deset měsíců letošního roku podle údajů TUROB zažila prudký pokles obsazenosti hotelů na 50,4 procenta. Příjmy na pokoj se pak ve stejném období snížily o 42 procent, což byl nejprudší pokles v Evropě. Některým hotelům pak obsazenost klesla až na 30 procent, což znamená, že byly ve ztrátě.

„Někteří majitelé hotelů prodali své byty, aby vyšli s penězi, a sektor musel nechat odejít 40 procent personálu,“ prohlásil Bayindir. Pokles ruských turistů, kteří se tradičně hrnou na pláže Středozemního moře v Turecku, byl zvláště bolestivý. Vztahy zemí poškodilo sestřelení ruského vojenského letadla nad Sýrií. Vztahy byly formálně obnoveny v srpnu.

Výrazný propad zažil letos Istanbul, kde obsazenost za deset měsíců klesla o více než čtvrtinu. Průměrná cena za pokoj se pak snížila na 99,3 eura (2700 Kč) ze 124,1 eura loni. Bayindir rovněž upozornil, že většina podnikatelů bude mít problémy se splácením půjček, které si vzali v naději, že prudce poroste počet turistů. Jejich problémy by však neměly způsobit bolesti hlavy bankovnímu systému.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi