Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po ničivém zemětřesení 92 mrtvých a stovky zraněných. V Indonésii padaly domy

Autor: ČTK, tmp - 
7. prosince 2016
09:48

Při silném zemětřesení v Indonésii přišlo o život 92 lidí. Oznámila to armáda, která tak již podruhé zvýšila původní bilanci. Postižena je provincie Aceh. Téměř tři stovky lidí je zraněno a desítky jich zůstávají uvězněny pod zřícenými budovami, informují agentury.

„Zemětřesení bylo silně cítit a mnoho lidí zpanikařilo a hrnuli se ven, jak se domy hroutily,“ uvedl v prohlášení Sutopo Nugroho z národního úřadu pro řízení katastrof (BNPB). Fotky na sociálních sítích ukazují budovy v rozvalinách, spadlé elektrické vedení a lidi shromážděné venku na nárožích, uvedla agentura Reuters.

Nejvíce postiženou oblastí je zřejmě Pidie Jaya. Agentura AP s odvoláním na informace od představitele oblasti Aiyubu Abbase uvedla, že se zde zřítilo více než 40 budov, včetně mešit, obchodů a domů. Mezi mrtvými je nejméně osm dětí.

Americká geologická služba USGS uvedla, že ohnisko bylo v hloubce 17 kilometrů pod mořem u severovýchodního pobřeží provincie Aceh. Varování před cunami nebylo vydáno. Podle BNPB bylo po počátečním zemětřesení cítit ještě nejméně pět následných otřesů.

Indonésie leží v místě, kde se stýkají kontinentální desky, a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7000.

Region zažil silnou destrukci v roce 2004, kdy zemětřesení o síle 9,2 stupně vyvolalo cunami a způsobilo vážné škody v Indonésii a dalších zemí u Indického oceánu. Indonésie byla nejvíce zasažena a v provincii Aceh přišlo o život 120 tisíc osob.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi