Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Německo varuje před pyrotechnikou z Česka a Polska: Může být nebezpečná

Autor: pet, ČTK - 
6. prosince 2016
16:41

Německá policie před blížícími se oslavami konce roku varuje před dovozem nelegálních petard a ohňostrojů z České republiky a z Polska. Rozhodla se kvůli pašování proto kontrolovat přísněji příhraniční oblasti.

Německá policie se dovážené pyrotechniky bojí. Některé petardy svým obsahem neodpovídají německým zákonům a jsou tak ilegální. Jejich použití by pak mohlo vést k nepředvídatelným událostem nebo nebezpečným výbuchům, ke kterým by mohlo dojít při špatném skladování. Mnoho výrobků neobsahuje ani žádné varování, proto je jejich dovoz a držení nezákonné.

Při porušení zákonu o výbušninách hrozí provinilcům přinejmenším pokuta. Tento trest se týká bez výjimky i mladistvých, kteří berou pyrotechniku jako druh adrenalinu a rádi jej vyhledávají.

Nebezpečná česká pyrotechnika Nebezpečná česká pyrotechnika | Blesk

V německém Zhořelci se již ujali osvěty a policisté varují školáky před užíváním pyrotechniky. V tomto týdnu také na některých nádražích a hraničních přechodech vyvěsí cedule s upozorněním.

Německé úřady před dovozem pyrotechniky z Česka a Polska varují každoročně. Pokud výrobky nemají schvalovací značku německého Spolkového úřadu pro materiálovou bezpečnost (BAM) nebo alespoň evropských úřadů, mohou prý mít příliš vysokou výbušnou sílu a poranit toho, kdo je odpaluje, nebo i okolo stojící osoby.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi