Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pokémoni, umírání, olympiáda i Trump: Co letos kralovalo Twitteru?

  • Autor: Mii - 
    6. 12. 2016
    19:50

    S blížícím se datem 31. prosince se začínají objevovat bilance, jaký že uplynulý rok 2016 byl. Udála se řada věcí, ale co lidi zaujalo nejvíce? Spolehlivým ukazatelem jsou v tomto ohledu sociální sítě. Twitter právě zveřejnil deset témat, o kterých jeho uživatelé nejvíce hovořili. 

  • 1.#RIP

    Rok 2016 z pohledu Twitteru nebyl moc veselým. Vévodila témata, která silně polarizovala společnost, hýbala politickými vodami anebo byla jednoduše smutná.

     

    Twitter podobnou statistiku zveřejňuje každý rok. Zatímco loni lidé mluvili o #lovewins ve vztahu ke schválení homosexuálních sňatků v USA, neškodně se hádali o barvě #thedress, šatů, jejichž pravou barvu doteď nikdo nezná, nebo podporovali studenta Ahmeda Mohameda #standwithahmed, který přinesl do školy ručně vyrobené hodiny a následně byl za to zatknut, letos byla situace o něco méně pozitivní.


    V první desítce témat je #RIP. V roce 2016 skutečně odešlo nebývalé množství osobností, na které budou lidé vzpomínat ještě dlouhé desítky let.

    David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Alan Rickman, Muhammad Ali nebo Fidel Castro – pro ty všechny byl rok 2016 posledním.

  • 2.#GameOfThrones

    Ve výčtu samozřejmě nesmí chybět nějaký zábavní produkt. V roce 2016 se hojně mluvilo o televizním seriálu HBO #GameOfThrones, který letos představil šestou sérii.

    Seriál Game of Thrones byl velkým tématem. Seriál Game of Thrones byl velkým tématem. | HBO

    Sledovanost byla tak velká, že se podle statistiků jedná o nejúspěšnější seriál všech dob. Do konce seriálu zbývají ještě dvě série. 

  • 3.#BlackLivesMatter

    Letos se mluvilo i o fenoménu #BlackLivesMatter, který se na Twiteru objevoval i loni a předloni. Roku 2016 totiž stejně jako 2015 a 2014 svět zažil několik útoků na černošské obyvatele.


    Nejedná se přitom jen o americkou záležitost, proti policejnímu násilí na černoších se protestuje i v Německu, Kanadě nebo Nizozemí.

  • 4.#PokemonGO

    Pak je tu také #PokemonGo. Mobilní hra od společnosti Niantic, využívající rozšířenou realitu, doslova pohltila celý svět. Málokterý majitel chytrého telefonu o hře, ve které chytáte proslulé japonské postavičky pokémony, nikdy neslyšel. 

    Mobilní hra Pokémon Go zaujala letos celý svět. Mobilní hra Pokémon Go zaujala letos celý svět. | Stepan Bruner, E15

    Hra sice upadla do zapomnění stejně rychle, jako se dostala na výsluní, ale i tak stihla vydělat stovky milionů korun. Rozvířila také novou vlnu zájmu o pokémony, takže výrobci her a hraček si jen mnou ruce. 

  • 5.#Oscars

    Twitter letos chvilkově ovládlo i vítězství Leonarda DiCapria v kategorii Nejlepší herec na Oscarech. Fanoušci o jeho potenciálním vítězství mluvili několik let a letos to konečně vyšlo. 


    Oceněn byl za svoji roli ve filmu Revenant Zmrtvýchvstání, kde hrál hraničáře Hugha Glasse. Natáčení probíhalo v mrazivých podmínkách a DiCaprio se většinu času plazil po sněhu. Mnoho lidí proto mluví o tom, že si svého Oscara vytrpěl. 

  • 6.#Brexit

    Rok 2016 byl ale především o politice. Lidé ve velké míře mluvili o #brexit, kdy si občané Velké Británie odhlasovali, že jejich země dobrovolně opustí Evropskou unii. Jedná se o historický moment, takže není divu, že lidi zaujal.

    Britové se rozhodli vystoupit z EU. Britové se rozhodli vystoupit z EU. | ČTK, Reuters, EPA

    V důsledku výsledku referenda odešel premiér David Cameron a nahradila jej Theresa Mayová. Ta má zemi připravit hlavně na celý proces brexitu. 

  • 7.#Trump a #Election2016

    Podobné je to s letošními americkými volbami. Témata #Trump a #Election2016 zajímala celý svět. Dopomohl tomu i fakt, že Donald Trump byl na Twitteru velice aktivní a jeho zdejší výroky citovala média po celém světě.

    Foto: 

    V prezidentské volbě každý měl nějaký názor, který musel světu sdělit. Vlastně by bylo zvláštní, kdyby se o amerických prezidentských volbách nemluvilo. #Election2016 už sice nikde neuvidíme, ale téma #Trump bude aktivní ještě hodně dlouho.

  • 8.#Euro2016

    Lidé samozřejmě diskutovali i o důležitých sportovních událostech, které se letos konaly. Upoutalo tak mistrovství Evropy ve fotbale #Euro2016, které se konalo ve Francii. Vyhrálo Portugalsko.

    Lidé mluvili o fotbalovém mistrovství Evropy. Lidé mluvili o fotbalovém mistrovství Evropy. | Pavel Mazáč (Sport)

    A co je důležité, celá akce proběhla poměrně v klidu. Spekulovalo se o možném teroristickém útoku, ale v žádnému nedošlo. Jen ruský tým se nechoval zcela korektně.

  • 9.#Rio2016

    Celkově nejdiskutovanějším tématem byly letos na Twitteru olympijské hry v brazilském Rio de Janeiru #Rio2016. Ať už lidé mluvili o fenomenálním výkonu plavce Michaela Phelpse, běžce Usaina Bolta nebo o českém zlatu Lukáše Krpálka, veřejnost na sociálních sítích olympiáda zajímala.

    Olympiáda byla na Twitteru nejdiskutovanějším tématem roku 2016. Olympiáda byla na Twitteru nejdiskutovanějším tématem roku 2016. | ctk

    Dá se očekávat, že podobný zájem vzbudí i příští olympijské hry v roce 2020. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi