Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chemikálie a 30 korun za hodinu. Výzkum odhalil, jak v Číně vyrábí hračky

Autor: ČTK - 
5. prosince 2016
22:58

Mnohé z jejich výrobků se objeví pod vánočními stromečky v Evropě či v Severní Americe. Pracovní podmínky v čínských továrnách na hračky jsou však alarmující. Dělníci místy pracují v přepočtu zhruba za 30 korun na hodinu, absolvují nezákonné množství přesčasů a přicházejí do styku s nebezpečnými chemikáliemi. Ukazuje to výzkum americké organizace China Labor Watch, o kterém informoval britský nedělník The Observer patřící do mediální skupiny deníku The Guardian.

Podle nevládní organizace se sídlem v New Yorku je hračkářský průmysl možná rájem pro děti, pro dělníky je to ale noční můra. Pracovníci China Labor Watch v utajení pronikli na čtyři pracoviště, kde pořizovali fotografie a rozhovory se zaměstnanci. V infiltrovaných továrnách vznikají hračky i pro taková jména, jako jsou Disney, Mattel či McDonald's.

Bydlení s 9 ženami, bez teplé vody

Pro jednoho z dodavatelů Mattelu ve městě Š'-ťia-čuang na severovýchodě Číny pracuje Siao Fang. Výrobou panenek Barbie stráví 11 hodin denně, šest dní v týdnu. Žije v jedné místnosti s dalšími devíti ženami stovky kilometrů od své tříleté dcery. Nemá přístup k vlastnímu sociálnímu zařízení a v jejím patře ubytovny neteče teplá voda. Považuje se však za jednu z těch šťastnějších, protože má alespoň nějakou práci.

Podle zjištění China Labor Watch se panenky Barbie, populární autíčka Hot Wheels či repliky postav z různých dětských filmů vyrábějí za mzdy začínající v přepočtu na 27 korunách za hodinu. Průměrná měsíční mzda přitom v čínských městech vychází po přepočtu téměř na 23 tisíc korun. V Česku tento ukazatel nedávno přesáhl hranici 28 tisíc korun.

Obrovským problémem je také míra přesčasů. Čínské zákony stanovují přípustný limit 36 hodin za měsíc, pracovníci dodavatelů světových hračkářských gigantů však pozorovatelům z China Labor Watch řekli, že za jeden měsíc často nasbírají přes 100 hodin přesčasů.

Porušování zákonů

Skupina uvnitř hračkářského průmyslu ICTI Care Foundation, která má na pracovní podmínky v odvětví dohlížet, je podle vlastních slov bezmocná. „Převážná většina čínských továren překračuje zákonné limity. Taková je realita,“ uvedl pro The Observer mluvčí ICTI Care Mark Robertson. „My požadujeme transparentnost, chceme, aby dělníci dostali zaplaceno za každou odpracovanou minutu,“ dodal.

Pozorování také odhalila lehkovážné nakládání s nebezpečnými chemikáliemi. V továrně Combine Will ve městě Tung-kuang prý dělníci manipulují s isoamylacetátem a isopropylalkoholem, které se používají na změkčování plastů a které při vdechování způsobují malátnost, po větších dávkách i smrt. Ve zmíněné továrně se vyrábí hračky do McDonaldovských Happy Meals nebo figurky Hello Kitty za hodinové platy v přepočtu od 35 korun.

Mluvčí McDonald's v reakci pro The Observer uvedl: „Kupujeme výrobky Combine Will, a proto bereme tato obvinění velmi vážně. Naším cílem je zajistit spravedlivé a etické pracovní podmínky ve všech článcích našeho dodavatelského řetězce. Úzce spolupracujeme s ICTI Care na jejím vyšetřování těchto obvinění a neprodleně se budeme zabývat jakýmikoli zjištěnými problémy.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 6. prosince 2016 09:11 )

30 korun na hodinu!!!!Opravdový komunizmus teprve ale přijde!!!!Budou makat zadarmo!!!!

gabreta ( 6. prosince 2016 02:54 )

Kdyby pán Bůh dal a měl Zeman pravdu!!! " V říjnu 2014 vyhlásil Mezinárodní měnový fond ekonomiku Číny za nejsilnější na světě v ukazateli HDP"!!!

anka ( 6. prosince 2016 01:40 )

 jak rikal Zeman, Cina je nam prikladem...

Zobrazit celou diskusi