Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Trump Čínu po skandálu „odpálkoval“. Odnese to za něj Tchaj-wan?

Autor: ČTK, abo - 
5. prosince 2016
17:26

Víkendový telefonický rozhovor budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen nesvědčí o ničem jiném než o nezkušenosti Trumpa a jeho týmu v oblasti zahraniční politiky. Napsal to dnes čínský list China Daily v reakci na první kontakt tohoto druhu mezi Spojenými státy a Tchaj-wanem od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s touto zemí. Čínská média se dnes snaží Trumpa spíš omlouvat a vyzývají k potrestání Tchaj-wanu.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země Peking nabádá, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Čínské ministerstvo zahraničí proti Trumpově pátečním telefonátu s hlavou Tchaj-wanu protestovalo. Vyzvalo Spojené státy, aby se držely politiky jedné Číny a obezřetně kvůli riziku narušení čínsko-amerických vztahů zacházely s tchajwanskou otázkou.

Telefonický rozhovor mezi Donaldem Trumpem a tchajwanskou prezidentkou se Číně vůbec nezamlouval. Telefonický rozhovor mezi Donaldem Trumpem a tchajwanskou prezidentkou se Číně vůbec nezamlouval. | ČTK, EPA, REUTERS

Trump svůj telefonát na Twitteru v sérii komentářů obhajoval a ve svých nedělních tweetech přitom Čínu ostře kritizoval, především za její měnovou politiku a rozpínavost v oblasti Jihočínského moře. „Ptala se nás snad Čína, jestli je v pořádku devalvovat svou měnu (což snižuje konkurenceschopnost našich firem), uvalovat na naše výrobky dovážené do Číny vysoká cla či stavět obří vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím že ne!“ napsal Trump mimo jiné.

Reakce čínského oficiálního tisku na Trumpova slova byla nicméně relativně umírněná a deníky svalovaly vinu převážně na tchajwanskou stranu.

„Tento krok byl dán (Trumpovým) nedostatečným pochopením citlivých otázek čínsko-amerických vztahů a vztahů přes Tchajwanský průliv,“ podotkl čínský deník psaný v angličtině China Daily.

„Byla by chyba, kdyby Cchaj a její strana přikládaly tomuto telefonátu přílišný význam. Její snahy se nakonec obrátí proti ní,“ uvedl dále list.

„Trump možná dělá tento rozruch proto, že se snaží získat jisté výhody... Měli bychom vyslat Trumpovi vzkaz potrestáním tchajwanské vlády, například posílením vojenských pozic namířených proti ostrovu,“ uvedl v dnešním úvodníku čínský list The Global Times.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen | ČTK, EPA, REUTERS

„(Trump) má nulové diplomatické zkušenosti a neuvědomuje si, jaké by mohlo mít otřesení čínsko-amerických vztahů následky,“ napsal dále list. „Je jisté, že Trump nechce zúčtovat s Čínou, nic takového ani nesliboval svým voličům. Jde jen o sondování terénu,“ dodal deník The Global Times.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 6. prosince 2016 09:06 )

Donald se s komoušama nebude s*at a bratříčkovat jako náš ochlasta Milouš.

mirco ( 6. prosince 2016 00:18 )

Samo ( 5. prosince 2016 19:46 )

Konečně řekl Číňanům někdo pravdu. Tchaj-wan je asi takovou čínskou provincií jako východní Ukrajina ruskou. Tyto bývalé komunistické státy se chovají rozpínavě ve svém okolí a jedinou hranici kterou uznávají je hranice mezi Ruskem a Čínou a to jenom proto, že mají jeden z druhého strach.

Zobrazit celou diskusi