Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bana (7) popisovala válku dětskýma očima, teď zmizela. Zabili ji v Aleppu?

Autor: Alexandr Božilov - 
5. prosince 2016
19:23

Sedmiletá Bana Alabed upoutala světovou pozornost prostřednictvím svých srdceryvných postřehů z válkou sužovaného syrského města Aleppo. Její twitterový účet však v neděli zmizel. Nikdo netuší, co se s děvčátkem stalo.

Poslední zpráva, která se na twitterovém účtu děvčátka objevila, zněla neblaze. „Armáda to tu teď obsazuje. Uvidíme se zítra, drahý světe. Ahoj. – Fatemah,“ napsala matka Bany.

Bana, která měla na Twitteru přes 100 tisíc sledujících, sdílela prostřednictvím sociální sítě své hrůzné zážitky. Například 27. listopadu napsala: „Už nemáme žádný domov. Dnes byl vybombardován a zůstaly z něj trosky. Viděla jsem mnoho mrtvých a i já jsem málem zemřela.“

Ten samý den vyzvala své podporovatele, aby se za ni a její rodinu modlili. „Mezi životem a smrtí vás nyní žádám, abyste ze za nás modlili,“ napsala dívka, jejíž matka později pro CNN uvedla, že jejich dům dostal přímý zásah a oni skončili na ulici.

Twitterový účet děvčátka, který jí v září zřídila její matka Fatemh, však nadále zůstával aktivní. Až do neděle, kdy byl smazán. O osudu Bany a její rodiny se zatím nic neví.

Lidé po celém světě se za malou Banu modlí

Bana žila se svojí rodinou v rebely ovládané východní části Aleppa. Ta již několik měsíců čelí pravidelnému bombardování syrsko-ruské koalice.

V pondělí se na Twitteru objevilo množství vzkazů, ve kterých se lidé modlí za Banu a její rodinu.

Jeden ze vzkazů malé Bany zaujal minulý měsíc také světoznámou spisovatelku J. K. Rowlingovou. Na prosbu mladé dívky o něco na čtení, aby zapomněla na válku, reagovala Rowlingová tím, že Baně poslala sérii audioknih s příběhy Harryho Pottera.

asijo ( 6. prosince 2016 02:54 )

Poděkuj USA.

pupi ( 6. prosince 2016 02:06 )

No a co. To ji máme jít hledat !!! Osobně je tam mám v p..i kozomrdy .

orlus ( 5. prosince 2016 19:58 )

Asi už tatínek-terorista i s rodinou musel prchnout směr turecké hranice.

marti33 ( 5. prosince 2016 19:43 )

Nejspíš se provdala za nekterého z tech rebelů.

Zobrazit celou diskusi