Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Van der Bellen bude novým prezidentem Rakouska. Hofer kapituloval

Autor: bru/ČTK, val - 
4. prosince 2016
20:57

Novým rakouským prezidentem bude nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Alexander Van der Bellen. Podle průběžných konečných výsledků zveřejněných agenturou APA zvítězil s 51,68 procenty hlasů nad kandidátem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbertem Hoferem, který získal 48,32 procenta. Sčítat se budou ještě korespondenční hlasy, přesto už Hofer svou volební porážku uznal a svému rivalovi pogratuloval.

Korespondenčních hlasů je zhruba 700 000 a podle společnosti ARGE se po jejich započtení zvýší náskok Van der Bellena na 53,3 procenta, což pro Hofera bude znamenat 46,7 procenta hlasů. Již při květnovém druhém kole, které ústavní soud zrušil, si mezi korespondenčními voliči vedl lépe právě Van der Bellen.

Volební účast podle předběžných konečných výsledků v neděli činila 64,56 procenta. Po započtení korespondenčních hlasů ARGE předpokládá, že voleb se celkem zúčastnilo 74 procent voličů. V květnovém druhém kole, které bylo anulováno, byla účast 72,65 procenta voličů.

Van der Bellen mezitím ve vítězném projevu řekl, že jeho vítězství nad krajně pravicovým populistou Hoferem ukazuje, že většina voličů vyslyšela jeho volání po svobodě, rovnosti a solidaritě. Zároveň přislíbil, že se nyní zaměří na opětovném propojení volbami rozdělené rakouské společnosti.

Hoferova porážka je těžkou ránou pro krajně pravicová hnutí po celé Evropě, která doufala, že po výhře odpůrců Evropské unie v Británii a vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA bude výhra kandidáta FPÖ další v řadě vítězství skupin založených na kritice establishmentu. Hofera v kampani podpořila francouzská Národní fronta Marine Le Penové, nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse i Alternativa pro Německo. Francii, Nizozemsko i Německo příští rok čekají volby.

Hofer uznal porážku

Velký rozdíl v počtu hlasů Alexandera Van der Bellena překvapil. V prvním rozhovoru po oznámení předběžných výsledků řekl, že si přeje, aby o něm na konci jeho mandátu lidé nemluvili jen jako o prezidentovi, ale jako „o našem prezidentovi“.

„Jsem nekonečně smutný, že to nevyšlo. Býval bych rád dával pozor na naše Rakousko,” uvedl Hofer na facebooku. Svému rivalovi Van der Bellenovi pogratuloval a Rakušany vyzval, aby drželi pospolu a spolupracovali. Volební porážku svého kandidáta uznal už také předseda krajně pravicové FPÖ Heinz-Christian Strache. Ve vysílání ORF také vyloučil, že by se jeho strana znovu pokusila napadnout volby u ústavního soudu. Už před ním nezávislému kandidátovi poblahopřál i volební manažer FPÖ Herbert Kickl.

Van der Bellen v předvolební kampani zaujal vstřícný postoj k migraci a podpořil pokračování evropské integrace. Hofer naopak prosazoval omezení migrace i pravomocí Evropské unie.

Pokud se na výsledku volby nic nezmění, ujme se Van der Bellen funkce 26. ledna. Rakušané se tak budou muset letos obejít bez tradičního novoročního projevu hlavy státu. Prezidenta nemá Rakousko od 8. července, kdy úřad opustil Heinz Fischer.

Ministr vnitra Wolfgang Sobotka v neděli uvedl, že jeho úřad nezaznamenal žádné nesrovnalosti během hlasování. „Díky bohu,“ dodal. Oficiálně v neděli Sobotka žádné výsledky nevyhlásí. Už dříve uvedl, že předběžný výsledek oznámí až po sečtení korespondenčních hlasů, tedy nejdříve v pondělí večer. Nevyloučil, že oficiální výsledek vyhlásí dokonce až v úterý.

Sobotka má radost

Nezávislému kandidátu s podporou strany Zelených Alexanderu Van der Bellenovi už gratuloval český premiér Bohuslav Sobotka: „Srdečně a s velkou osobní radostí gratuluji A. Van der Bellenovi k vítězství v prezident.ských volbách a těším se na dobrou sousedskou spolupráci!"

„Podruhé, a věřím, že definitivně, gratuluji Alexanderu Van der Bellenovi a jsem samozřejmě rád, že je to právě on," napsal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Zvítězilo přání Rakušanů, aby nebylo zpochybňováno jejich členství v Evropské unii," řekl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Nepochybuje o další pokračování vynikajících vztahu mezi Českou republikou a Rakouskem. Rovněž místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek podotkl, že co nejlepší vztahy jsou v zájmu Česka. „Doufám, že takové budou, přestože si naše hlava státu přála v Hofburgu někoho jiného,“ napsal Ženíšek. Zemana navštívil Hofer v Praze v září. Shodli se tehdy, že by chtěli posílit roli střední Evropy v rámci EU.

„Je třeba pogratulovat vítězi a popřát mu zdar při výkonu funkce,“ sdělil bez dalších podrobností předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Prezident Miloš Zeman se vyjádří k volbám v Rakousku až po oznámení konečných výsledků.

„Je třeba respektovat rozhodnutí rakouských voličů a nově zvolenému prezidentovi poblahopřát. Věřím, že česko-rakouské vztahy zůstanou i nadále na nadstandardní úrovni,“ napsal předseda opoziční ODS Petr Fiala. Gratulaci Van der Bellenovi vyjádřil v textové zprávě také předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip: „Opakovaní voleb nepřineslo změnu výsledku, jen více rozdělilo společnost. Nový prezident bude mít hodně práce k zajištění společného postupu Rakouska k novým problémům Evropy.“

Tvrdá rána nacionalismu, hodnotí šéf EP

Podle německého vicekancléře a šéfa sociální demokracie SPD Sigmara Gabriela znamená vítězství Van der Bellena pro Evropu úlevu. Podobný názor má i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, podle kterého v Rakousku zvítězil rozum.

„Celé Evropě spadl kámen ze srdce,“ řekl Gabriel deníku Bild. „Pokud se předpoklady potvrdí, bude výsledek voleb v Rakousku jasným vítězství rozumu nad pravicovým populismem,“ dodal vicekancléř s tím, že Van der Bellenovu již jménem celé německé sociální demokracie pogratuloval.

„Po vítězství (amerického republikána Donalda) Trumpa a referendu, které rozhodlo o odchodu Británie z Evropské unie, ukázali rakouští voliči, že rozum, tolerance a lidskost nejsou ve volbách v EU jen cizími slovy,“ řekl agentuře DPA Asselborn, který patří k hlasitým kritikům autoritářství a populismu.

Podle šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze je Van der Bellenovo vítězství tvrdou ránou pro nacionalismus a protievropský populismus.

nezadat1 ( 5. prosince 2016 13:20 )

Oni nejsou blbí,ale ve městech je těch islamistů s volebním právem víc jak Rakušanů a toto se bude opakovat ve všech státech co svým budoucím vrahům nabídli otevřenou dlaň.

asijo ( 5. prosince 2016 00:17 )

Upřímnou soustrast rakušáci,za blbost se platí,tak trpte.

malejavelkej ( 4. prosince 2016 22:12 )

Sám je potom migrantů, proto je jim nakloněný: Narodil se ve Vídni roku 1944 estonské matce a ruskému otci nizozemského původu, kteří uprchli z Estonska před stalinismem.

montevideo ( 4. prosince 2016 20:02 )

Tak to je velké zklamání .

erikcom ( 4. prosince 2016 19:09 )

rakousko jako země je trošku jiný level než cz asik tak a platí to i pro myšlení stačí přejet hranice a jste konečně na zapadě a v jinem světě

Zobrazit celou diskusi