Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Při náletech v Sýrii zahynulo nejméně 46 lidí, většinou civilisté

Autor: ČTK - 
4. prosince 2016
16:29

Při několika náletech v syrské provincii Idlib, ovládané z velké části povstalci, zahynulo dnes nejméně 46 lidí. Většina mrtvých jsou civilisté, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Podle její informace zahynula většina obětí ve městě Kafr Nabal, kde bylo zasaženo tržiště. Podle místních aktivistů bombardovala město ruská nebo syrská vládní letadla. Celkem se prý terčem náletů staly tři různé lokality na severozápadě země.

Provincii Idlib má pod kontrolou povstalecká koalice Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, která byla napojená na teroristickou síť Al-Káida).

Rusko minulý měsíc oznámilo, že obnoví své vzdušné údery v provincii Idlib a v centrální provincii Homs. Kafr Nabal neleží na žádné z frontových linií probíhajících válečných střetů, poznamenala agentura AP.

Válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala již více než 300.000 mrtvých. Jak uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), dalších téměř pět milionů Syřanů uprchlo kvůli násilnostem ze země, zejména do sousedních států jako je Turecko, Libanon, Jordánsko, Irák a Egypt.

marais ( 5. prosince 2016 10:49 )

Kdyby západ nepodporoval opozici v Sýrii proti Asádovi , bylo už dávno konec jak s nálety, tak i s rebely a tak i se SOHR.. nebyla by Sýrie spálená země, Syřané žebráci a migranti..

tgbg ( 4. prosince 2016 18:49 )

Další ruskofašistický mezinárodní zločin obludných rozměrů!!!!!Lidé tam drží smutek a obviňují vraha Putina, což u nás ve zprávách nepustí.

zvonekdozahrady ( 4. prosince 2016 17:21 )

 Lidé tam jásají a oslavují Putina, což u nás ve zprávách nepustí.

Zobrazit celou diskusi