Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Příliš náboženská: Socha Panny Marie musí z parku pryč, rozhodl francouzský soud

Socha Panny Marie musí z parku zmizet.
Socha Panny Marie musí z parku zmizet.  (Autor: archiv)
Autor: ČTK - 
4. prosince 2016
08:47

Město Publier na východě Francie dostalo od soudu nařízeno, aby odstranilo z parku sochu Panny Marie. Důvodem je celostátní zákaz vystavování náboženských symbolů na veřejných prostranstvích.

Podle webu BBC, který o tom s odvoláním na starostu informoval, dal soud městu Publier tři měsíce na to, aby sochu z parku odklidilo. Pokud město neposlechne, bude platit pokutu 100 eur denně. Starosta města Gaston Lacroix uvedl, že se pokusí dílo přemístit na soukromý pozemek.

Socha Ježíšovy matky stojí u břehu Ženevského jezera od roku 2011. Dílo je předmětem místních sporů vzhledem k tomu, že bylo hrazeno z veřejných fondů.

Řada lidí nicméně kritizovala nařízení odstranit sochu na sociálních sítích, přičemž někteří kladli otázky, zda to neomezuje svobodu projevu.

Francie má přísné zákony oddělující církev od státu. V roce 2010 se Francie stala první evropskou zemí, která na veřejných místech zakázala nošení muslimských šátků zahalujících obličej.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 4. prosince 2016 15:48 )

Ten se bude muset zbourat. Náhrada apoštolů za Alláha není možná, protože korán zakazuje zhotovovat lidské i božské podobizny.

hanka666 ( 4. prosince 2016 12:22 )

Za chvíli budou chodit hlídky a kontrolovat,jestli máme věnec nebo vánoční ozdoby v oknech. V obchodech nebudou čokoládové kolekce ale arabské placky.

hanka666 ( 4. prosince 2016 12:13 )

Kdo jste byli ve Francii, tak mi potvrdí, že je už ztracena. Byl to pro mě šok, tam už nepomůže nic.Nás zachrání jedině neproniknutelná hranice. Tohle měli komanči dobře ošéfované.

gabreta ( 4. prosince 2016 11:28 )

Směšnost a ubohost současných politiků v EU už překročila veškeré meze chápání běžného člověka. To, proti čemu celá staletí Evropa bojovala, bez ohledu na budoucnost, odevzdáváme barbarům!!!

gabreta ( 4. prosince 2016 11:23 )

Je vidět, že tvoje znalosti dějepisu, začínají r. 1948. Koukni schválně dál a přečti si "Toleranční patent" který 13. října 1781 vydal Císař Josef II.!! Pak možná pochopíš, kdo omezil a likvidoval církve a odebral jim majetky!! Dneska je strašně moderní, všechny průsery hodit na bolševiky, ale pravda je někde jinde!!!!

Zobrazit celou diskusi