Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Le Penová má konkurenci: Spisovatel Jardin ohlásil kandidaturu na prezidenta

Autor: jer, ČTK - 
3. prosince 2016
16:48

Francie zná dalšího uchazeče o post prezidenta pro volby na jaře příštího roku. Kandidaturu v sobotu ve vysílání rozhlasu France Info ohlásil spisovatel, režisér a občanský aktivista Alexandre Jardin. Utká se tak mimo jiné i s předsedkyní Národní fronty Marine Le Penovou.

Jedenapadesátiletý Alexandre Jardin se na konci osmdesátých let ve Francii proslavil svými romány a později i jako filmový režisér. V posledních letech se však čím dál viditelněji angažuje na politické scéně. V září prý „z rozhořčení“ založil hnutí Domy občanů, které má sloužit jako platforma pro dialog ve společnosti. To jej nyní vysílá do boje o Elysejský palác.

Klíčovými hodnotami jsou pro něj laskavost a rozvoj občanské společnosti. „Ano, hnutí občanů bude mít svého kandidáta a budu jím já,“ řekl Jardin. Podle serveru časopisu Le Point má jeho iniciativa přes 60 000 stoupenců, přičemž Domů občanů ve Francii i jinde vzniklo celkem 145.

Jardin chce být hlasem voličů, kteří nepodporují aktuální parlamentní strany. „Lidé, kteří nám naslouchají, už mají dost toho cirkusu. Nelíbí se jim, že diskuse o politice se omezuje jen na diskusi mezi politiky,“ dodal Jardin. Aby francouzská Ústavní rada v březnu uznala platnost jeho kandidatury, musí ještě Jardin nasbírat 500 podpisů od volených činitelů, tedy poslanců, starostů či krajských zastupitelů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi