Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejsmutnější choreo: Sto tisíc lidí se loučí s fotbalisty z letadla smrti

Autor: ČTK - 
3. prosince 2016
17:23

Za silného deště, který neodradil desetitisíce truchlících, se dnes jihobrazilské město Chapecó rozloučilo s fotbalisty svého klubu Chapecoense, kteří společně s doprovodem a žurnalisty zahynuli při pondělním leteckém neštěstí v Kolumbii. Po příletu rakví se nejdříve na letišti konal smuteční ceremoniál za přítomnosti brazilského prezidenta Michela Temera, který rodinám obětí předal řád za zásluhy o sport. Poté se kolona s rakvemi vydala na klubový fotbalový stadion Arena Condá, jehož tribuny zaplnilo přes 20.000 lidí.

V Chapecó se s oběťmi havárie rozloučilo na 100.000 lidí, což je více než polovina města. Ne všechny ale stadion dokázal pojmout, úřady před ním proto nechaly postavit velkoplošné obrazovky. Starosta města Luciano Buligon v projevu označil vytrvalý déšť, kvůli kterému musely být rakve zakryty igelitem, za boží slzy. Buligon si na pietu oblékl tričko kolumbijského týmu Atlético Nacional, se kterým se měli fotbalisté Chapecoense utkat.

Na letiště i stadion nakonec dorazil prezident Temer, jehož účast nebyla před začátkem piety potvrzená. Temer to vysvětlil jako nutné bezpečnostní opatření, za což si vysloužil kritiku od rodin obětí, které ho nařkly z nedostatečné úcty k mrtvým. Temer je v zemi nepopulární a dlouhodobě čelí výzvám k odstoupení.

Na vnější zdi stadionu Arena Condá byla smuteční černá výzdoba, uvnitř stadionu pak vlály vedle klubové zástavy také vlajky Brazílie a Kolumbie. Během piety byla přečtena jména všech 71 obětí nehody, za každého mrtvé byl vypuštěn jeden bílý balónek. Poklonit se mrtvým přijel i prezident FIFA Gianni Infantino, který kvůli tomu zrušil cestu do Austrálie.

Letadlo se 68 cestujícími a devíti členy posádky se zřítilo v pondělí pozdě večer místního času nedaleko kolumbijského Medellínu. Na palubě byli vedle posádky fotbalisté, jejich doprovodný tým a novináři, kteří letěli na finále Jihoamerického poháru. Ze 77 lidí přežilo šest - tři fotbalisté, novinář a dva členové palubního personálu. Příčinou nehody byl zřejmě nedostatek paliva.

 

marti33 ( 3. prosince 2016 21:36 )

Krásnou Marii (†19) znásilnili a zavraždili: Policie zatkla 17letého Afghánce Hlavně měli zatknout vedení Masarikovi univerzity v Brně které afgánce v Řecku živilo. A umožnilo jim porušovat zákony.

Zobrazit celou diskusi