Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední cesta diktátora Castra: Jeho popel putoval po trase Karavany svobody

Autor: jer, ČTK - 
3. prosince 2016
15:51

Desítky tisíc Kubánců se během posledních tří dnů přišly rozloučit se svým revolučním vůdcem Fidelem Castrem, který zemřel minulý týden. Urna s popelem muže, jenž byl pro jedny totalitním vládcem a pro druhé „garantem důstojnosti a nezávislosti Kuby“, cestovala z Havany napříč zemí a v sobotu skončí v Santiagu de Cuba.

Na večerní pietní shromáždění v Santiagu de Cuba má dorazit řada zahraničních politiků a státníků. Nedělní pohřeb by ale měl být podle kubánských zdrojů soukromý, bez přístupu médií. Urna s Castrovým popelem, přikrytá kubánskou vlajkou, cestovala na vojenském vozidle po stejné trase, po jaké se vydal Fidel Castro s revolucionáři v lednu 1959 informovat kubánský lid o čerstvém svržení diktátora Fulgencia Batisty. Tehdejší takzvaná Karavana svobody ale jela opačným směrem, tedy ze Santiaga de Cuba do Havany, a trvala týden.

V neděli bude Fidel Castro, který zemřel 25. listopadu v 90 letech, pohřben na santiagském hřbitově Svaté Ifigenie. Na něm má hrobku řada slavných Kubánců, včetně národního hrdiny Josého Martího, který byl koncem 19. století hlavní postavou kubánského boje za nezávislost na Španělsku.

Poslední cesta revolucionáře

Na poslední cestě Castra stejně jako tehdy vítaly tisíce příznivců, jen nyní měli navíc stovky kubánských vlaječek a mobilní telefony, jimiž si smuteční kolonu fotografovali. Někteří stejně jako před 58 lety volali „Ať žije revoluce!“. Zvláštní zastávkou bylo města Santa Clara, kde je pohřben další lídr kubánské revoluce Ernesto Che Guevara. Urna s Castrovým popelem byla přes noc v tamním Guevarově mauzoleu, kde se takto oba revolucionáři symbolicky naposledy setkali.

Cesta vedla i přes město Sancti Spíritus, kde Castro v roce 1959 ujišťoval, že nebude pronásledovat opozici, jako to dělal jeho předchůdce Batista. „Jestli zakážeme svobodu slova? Ne. Jestli zakážeme svobodu shromažďování? Ne,“ hřímal tehdy Fidel Castro, který záhy po nástupu k moci zrušil politické strany až na jednu, tu svou komunistickou.

Santiago de Cuba, kde budou Castrovy ostatky pohřbeny, je považováno za kolébku revoluce a Fidel Castro také v tomto městě chodil do základní a střední školy. Právě tam se také Castro v červenci 1953 poprvé pokusil zažehnout domácí národní povstání útokem na kasárna Moncada, který byl ale neúspěšný a Castro spolu s dalšími skončil ve vězení. Z hor Sierra Maestra, které leží v provincii Santiago de Cuba, pak vedl Castro od konce roku 1956 partyzánskou válku, která již byla vítězná.

Kdo se s vůdcem přijde rozloučit?

Velkého pietního shromáždění na santiagském náměstí revoluce a generála Antonia Macea se má ze zahraničních hostů zúčastnit mimo jiné bolivijský prezident Evo Morales, bývalí brazilští prezidenti Luiz Inácio Lula da Silva a Dilma Rousseffová či argentinský fotbalista Diego Maradona. Z ČR má dorazit místopředseda KSČM Josef Skála.

Více o úmrtí Fidela Castra naleznete zde

Podívejte se, jak probíhaly smuteční akce na Kubě:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 3. prosince 2016 15:57 )

Škoda že nechlastal. Mohl ležet vedle Vašíka.

Zobrazit celou diskusi