Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Němci utáhli opasek „vyžírkům“ i z Česka. Na dávky dosáhnou až po pěti letech

Autor: ČTK, abo - 
2. prosince 2016
16:10

Měl by to být konec unijní turistiky za vysokými sociálními dávkami. Návrh, který schválil německý Spolkový sněm, má zabránit tomu, aby do Německa jezdili občané jiných zemí EU s vidinou toho, že tu získají víc peněz od státu. Opatření se tak týká například Čechů, ale migrantů ze Sýrie nebo Afriky ne. Na svých webových stránkách o tom v pátek informovala rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle.

Ten, kdo přijede do Německa a nebude mít práci, bude mít nárok na příspěvek státu až po pěti letech. Sněm to vysvětluje tím, že má na příspěvek nárok jen ten, kdo v zemi žije, pracuje a platí daně. Občané EU, kteří v Německu předtím nikdy nepracovali a jsou závislí na sociálních dávkách, se mají pro pomoc obrátit na svou zemi.

Krátkodobou pomoc má poskytnout peněžní podpora poskytovaná po dobu nejvýše jednoho měsíce. Žadatelé tak mohou dostat příspěvek na výživu, ubytování nebo na cestu zpět do své země. Rovněž se má zlepšit komunikace mezi úřady, aby příspěvky nedostávaly nepovolané osoby.

Opozice nově zavedenou pětiletou lhůtu odmítá: Strana Zelených se zasazuje o to, aby měli všichni občané EU v Německu už po čtyřech měsících nárok na plnohodnotný systém sociálních příspěvků. Doteď měli přistěhovalci z EU nárok na finanční výpomoc po šesti měsících pobytu v Německu.

deratizater ( 2. prosince 2016 19:39 )

Takový zákon by se hodil i u nás neb se tu přiživují už statisíce Slovenských ,Rumunských a Bulharských cikánů .Těm stačí když je ubytuje majitel ubytovny a už mohou mazat na magistrát pro České dávky aniž u nás odpracovali hodinu.Vyhazují se tak miliardy na výživu parazitních cizinců o které se má postarat rodná země

sores ( 2. prosince 2016 19:10 )

Cigoši u nás dostávají 40 000,-Kč měsíčně dávky!Uniklo to nechtěně z jednoho televizního pořadu minulý týden.Takže pracovat nebudou ani náhodou, nemají motivaci makat za 10 tisíc. V televizi bylo řečeno včera že je volných 260tis. míst pracovních ale za jaké prachy??? Kdo asi tak chce makat za nejnižší mzdu, lidi opravdu nemají motivaci pracovat! Ať jsou platy jako v Německu a nebude jediné místo volné, vsaďte na to boty a vyhrajete. Politici,cigoši a zloději se u nás mají překrásně!!

prycsnima ( 2. prosince 2016 18:12 )

 Hlavně,že si od ingenierů nechaji podpalovat vánoční stromy na náměstích. A demolovat vánoční výzdobu v obchoďákách.

santikxauz ( 2. prosince 2016 17:12 )

Čechům ne,cikošům.

mourovata.kocka ( 2. prosince 2016 17:11 )

A až po pěti letech dostanou dávky i "obohacovači" nebo těch se omezení netýká?

Zobrazit celou diskusi