Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Výrobce parfému Chanel bojuje s rychlovlakem. Kvůli jasmínu se chce i stěhovat

Autor: Alexandr Božilov - 
2. prosince 2016
21:20

Světoznámá kosmetická značka Chanel zvažuje, že opustí město Grasse, které je považováno za hlavní město parfémů. Důvodem jsou plány francouzských železnic zavést v oblasti trasu rychlovlaku. Chanel se obává, že by to zhoršilo kvalitu květin potřebných k výrobě parfémů.

Společnost v otevřeném dopise píše, že případná trasa rychlovlaku bude katastrofou pro její „řemeslné aktivity“. Koleje totiž mají vést přes jasmínové plantáže. Chanel se tak obává poklesu produkce a kvality rostliny, která je pro tvorbu jejích parfémů naprosto klíčová. Například k výrobě 30 mililitrů slavného parfému Chanel No. 5 je potřeba okolo tisíce jasmínových květů.

Jasmínové květy se používají k výrobě parfémů. Jasmínové květy se používají k výrobě parfémů. | Profimedia

Státem vlastněná železniční společnost SNCF ale argumentuje tím, že trasa mezi jihofrancouzskými městy Marseille a Nice je jednou z nejpřetíženějších v zemi. Železniční infrastruktura je prý v zoufalém stavu a celé oblasti by tak prospěla nová linka rychlovlaku TGV. Francouzské dráhy si od investice za 6,7 miliardy eur (180 miliard korun) slibují, že se dojezdový čas mezi oběma městy zkrátí o hodinu.

Chanel se ale obává, že trasa rychlovlaku naruší plantáže květin potřebných k výrobě parfému. V takovém případě by prý společnost musela zrušit svoji výrobu v oblasti. „Kvalita rostlin v tomto regionu je mimořádně výjimečná a naprosto nezbytná pro výrobu našich parfémů,“ uvádí Chanel v otevřeném dopise.

Jasmínové plantáže na Francouzské riviéře Jasmínové plantáže na Francouzské riviéře | Profimedia

Kultovní kosmetickou značku založila Coco Chanel v roce 1920 právě ve městě Grasse, kde potkala chemika Ernesta Beauxe. Ten o rok později vyvinul parfém Chanel No. 5, který je považován za nejslavnější na světě. Ačkoliv společnost sídlí v Paříži, část výroby po desítky let zůstala na Francouzské riviéře.

santikxauz ( 3. prosince 2016 03:39 )

Nejlepší parfém pro náročné ženy je močůvka.

Zobrazit celou diskusi