Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi začnou platit na německých dálnicích. Až pětistovku za 10denní známku

Autor: ČTK, bud - 
1. prosince 2016
20:49

Evropská komise souhlasí s upraveným plánem na zavedení mýtného pro osobní auta v Německu. Oznámila to eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová po setkání s německým ministrem dopravy Alexanderem Dobrindtem. Komise původní plán kritizovala kvůli údajné diskriminaci zahraničních řidičů. Přislíbené změny však podle Bulcové zajišťují, že mýtné bude v souladu s pravidly EU.

Dohodnutý kompromis nadále předpokládá, že majitelům aut registrovaných v Německu bude zaplacené mýtné plně kompenzováno formou daňové úlevy. Majitelé aut s velmi nízkými emisemi škodlivých plynů však nyní získají ještě větší úlevu, než zaplatí na mýtném. Komisi se totiž v původním návrhu nelíbilo, že hodnota kompenzace měla přesně odpovídat výši mýtného.

Kompromisní plán zahrnuje rovněž úpravu krátkodobých sazeb mýtného pro zahraniční řidiče. Desetidenní poplatek by se podle něj měl v závislosti na objemu motoru a velikosti emisí pohybovat v rozmezí od 2,5 eura do 20 eur (zhruba 68 až 541 Kč). Dosavadní plán počítal s rozmezím pět až 15 eur. Brusel dříve kritizoval skutečnost, že plánované ceny za krátkodobé dálniční známky jsou v některých případech nepřiměřeně vysoké.

Žaloba na Německo

Evropská komise se kvůli původnímu plánu, který loni schválil německý parlament, obrátila letos v září na Soudní dvůr Evropské unie. Jakmile němečtí zákonodárci schválí dohodnuté úpravy, Komise soudní řízení oficiálně zastaví.

Dobrindt již dříve uvedl, že se zavedením mýtného pro osobní auta v Německu počítá až po parlamentních volbách v příštím roce.

waldi357 ( 30. prosince 2016 15:12 )

Diskriminace?Proc tedy plati obcane Nemecka na tech par km dalnic a zejmena rozbite D 1 v CR ty same poplatky?Vsichni kolem vybiraji mytne co sily staci jen Nemecko nesmi?Tak si nestezujte.

krtek. ( 1. prosince 2016 22:01 )

Frantici at jdou s poplatky do haje, 10 euro za 100km, jezdime po okreskach, aspon maji vesnicani radost kdyz jim tam projede par aut a kamionu

Zobrazit celou diskusi