Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpa pohltilo prezidentství. Opustí svůj byznys kvůli „velké Americe“

Autor: ČTK, abo - 
1. prosince 2016
12:52

Budoucí americký prezident Donald Trump odejde ze svých podniků, aby se mohl plně soustředit na vedení Spojených států a aby se vyvaroval možného střetu zájmů. Trump to dnes oznámil na Twitteru s tím, že k této záležitosti uspořádá 15. prosince v New Yorku velkou tiskovou konferenci.

„Odejdu ze svého byznysu, abych se mohl plně soustředit na vedení země a abych mohl učinit Ameriku opět velkou!“ napsal Trump. „Nejsem k tomu vázán zákonem, ale cítím, že je viditelně důležité, abych jako prezident nebyl žádným způsobem ve střetu zájmů,“ dodal. Podle agentury Reuters ale nevysvětlil, co přesně se svými aktivy udělá.

Trump také poznamenal, že právníci již připravují potřebné dokumenty, kterými se zcela odpoutá od obchodních aktivit. „Prezidentství je o tolik významnější úkol!“ napsala budoucí hlava státu.

Trump během kampaně veřejnost opakovaně ujistil, že od úřadování v Bílém domě své obchody zcela oddělí. Po volebním vítězství ale v prohlášeních naznačil, že by se kontaktů se svým obchodním impériem vzdát nemusel, neboť se jako prezident nemůže dostat do střetu zájmů.

Zobrazit celou diskusi