Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žízní i malé děti. Půl milionu lidí v Mosulu přišlo o vodu a elektřinu

Autor: bud, ČTK - 
30. listopadu 2016
21:30

Až 500 tisíc obyvatel iráckého Mosulu čelí nedostatku pitné vody, varovala dnes OSN. Během nedávných vojenských operací s cílem dobýt toto druhé největší irácké město z rukou islamistů byly totiž poškozeny některé vodovody. Ofenziva vládních jednotek proti Mosulu začala 17. října.

„Téměř půl milionu civilistů, kteří již nyní bojují o to, aby se každý den dokázali uživit, se ocitl bez přístupu k pitné vodě. Dopad na děti, ženy a rodiny bude katastrofální,“ uvedla Lisa Grandeová, humanitární koordinátorka OSN pro Irák. „Nemáme vodu ani elektřinu. Pijeme vodu ze studně, ale té není dost,“ citovala agentura AFP jednoho z mosulských obyvatel, pětadvacetiletého Muhammada Chálila.

Podle iráckých velitelů vládní jednotky již získaly kontrolu nad 40 procenty východní části Mosulu. Pohybují se pomalu jednotlivými čtvrtěmi a potýkají se přitom s odstřelovači, sebevražednými atentátníky i s výbušninami nastraženými v automobilech. Elitní irácké jednotky jsou přitom jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, šíitské milice pak ze západu.

Útoky na mosty, bombardování

Letadla koalice vedené Spojenými státy podnikla v posledních dnech sérii útoků na mosty přes řeku Tigris s cílem co nejvíce zabránit islamistům útočit pomocí sebevražedných atentátníků s nákladními vozidly naplněnými výbušninami na postupující iráckou armádu. Zasaženy byly čtyři z pěti mostů, přičemž útoky je mají vyřadit z provozu, ne je totálně zničit, aby byly po obnově míru opět k užitku.

Stejný důvod má i bombardování silnic s cílem vytvořit hluboké krátery ve vozovce, které rovněž komplikují provoz těžké techniky. Podle britského generála Ruperta Jonese přináší tato taktika výsledky: množství sebevražedných útoků se snížilo. Jones odhadl, že se bitva o Mosul protáhne ještě na mnoho týdnů.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu operaci podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

matno ( 30. listopadu 2016 23:50 )

Jestlipak tam otevřeli alespoň jeden humanitární koridor jako v Aleppu?

yokky ( 30. listopadu 2016 22:08 )

no a,,,v americe kdyz hori nebo jsou tornada,povodne,tak taky lide jsou nestastni,a museji zacinat od piky ti cekaji az jim nekdo neco posle,,hlavne hraji na city,,,a foti decka,fuj🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛

Zobrazit celou diskusi