Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islamista uvnitř tajných služeb v Německu: Muslimem se stal už před lety

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2016
13:58

Islamista, kterého ve svých řadách odhalil Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), se radikalizoval nepozorovaně, aniž by si toho všimli lidé v jeho okolí, je přesvědčen šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen. Jedenapadesátiletý podezřelý je nyní ve vazbě.

Muž, který podle německých médií pochází ze Španělska, ale má německé občanství, k islámu konvertoval nejspíš v roce 2014. U Spolkového úřadu na ochranu ústavy začal původním povoláním zaměstnanec banky pracovat letos v dubnu. K jeho hlavním úkolům patřilo sledování islamistické scény.

Brzy se ale ukázalo, že muž sám na internetu publikuje islamistická stanoviska, zveřejňuje utajené informace a dokonce nabízí pomoc s přípravou teroristických útoků. Spolkový úřad na ochranu ústavy na to přišel díky tomu, že příslušný internetový chat sledoval jeden jeho další zaměstnanec.

Maassen ve středu vyjádřil přesvědčení, že jeho úřad je opakovaně terčem zahraničních služeb nebo extremistů, kteří se do něj snaží proniknout. Nyní BfV prošetřuje, jestli podezřelý muž napáchal škody, případně v jakém rozsahu.

Případ rezonuje i na politické scéně. Podle sociálních demokratů ukázal na možné bezpečnostní mezery a je třeba ho důkladně prošetřit. Zástupci křesťanských demokratů zase vyjádřili přesvědčení, že případ dokazuje, že kontrolní mechanismy BfV fungují. Zelení požadují důkladnější prověřování spolupracovníků tajných služeb.

rudyptak48 ( 30. listopadu 2016 19:22 )

Hele, copak ty nevíš, že text Koránu je neměnný? Mohamedu jej přece nadiktoval archanděl Gabriel. Mohamed však byl negramotný a usilovně se během 23 let učil psát a číst, aby to mohl napsat a stvořit nové náboženství. Tu negramotnost je vidět hlavně v tom, že ten text z Bible špatně opsal. Nevím, kolikrát to sám přepisoval a další jeho nástupci po něm, ale o tom se asi od muslimů nedovíme.

handgood ( 30. listopadu 2016 19:03 )

Jsem jenom zvědav, jak bude vypadat text Koránu za 50 let, když už teď jsou tam takovéhle mírumilovné verše: Korán, súra 8, verš 17 Nejste to vy, kdo je zabili, ale Alláh je zabil; a nevrhals ty, když jsi vrhal, nýbrž byl to Alláh, kdo vrhal, aby vyzkoušel věřící zkouškou dobrou, od Něhož přicházejí, vždyť Alláh slyšíci je, vševědoucí!

rudyptak48 ( 30. listopadu 2016 18:58 )

Proč toho mírumilovného muslima takhle šikanují? On jenom uvěřil Koránu a svým imámům, že Německo jim jako ráj a za odměnu přislíbil sám velký Alláh.

prycsnima ( 30. listopadu 2016 15:24 )

 A což takhle prověřit Merkelku a ostatní politiky v německém Islamistánu.

Zobrazit celou diskusi