Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pilot letadla smrti: Při letecké katastrofě zemřel i jeho otec

Autor: aba - 
30. listopadu 2016
14:08

„Superhrdina“ – tak nazývají  Miguela „Mickyho“ Quirogu, pilota bolivijského letadla, které se v pondělí zřítilo v kolumbijských horách. Díky jeho rychlé reakci a vypuštění paliva letadlo po nárazu neexplodovalo a z trosek se podařilo vytáhnout několik přeživších. Micky zdědil svojí lásku k létání po svém otci, který zemřel skoro identicky – ve svých padesáti třech letech při letecké nehodě.

Vyšetřovatelé se domnívají, že příčinou tragické nehody byla chyba v elektronice letadla. V posledních stresu plných momentech, kdy pilot věděl, že už se nehodě nevyhne, zkoušel ještě vypustit a spálit co nejvíce paliva, aby zabránil výbuchu vraku po dopadu na zem. Myslel tak na možnost přežití ostatních lidí na palubě ve chvíli, kdy už mu pravděpodobně bylo jasné, že on sám nehodu nepřežije.

Miguel, přezdívaný Micky, manžel a otec tří dětí, měl bohaté letecké zkušenosti, které možná zachránily životy přeživších. Jeho samotného ale k létání přivedl jeho otec , Orlando Quiroga, také pilot, který zemřel v roce 1963 při pádu letadla. Tehdy byl Miguelovi pouhý jeden rok a i přes to zasvětil Miguel svůj život tomu, aby byl jako jeho otec.


„Miguelův otec se zabil při nehodě, když byl Miguel ještě dítě, ale pamatuji si, jak se celý život snažil, aby mohl jít v jeho stopách,“ řekla Miguelova sestřenice Milena Quiroga. V loňském interview se k tomu vyjádřil i sám Miguel Quiroga: „Po nehodě se moje matka přestěhovala zpátky do Cochabamby a o několik let později si vzala dalšího pilota. Můj starší bratr je pilot, já jsem pilot, můj otec byl pilot, můj synovec je pilot. Máme to prostě v rodině.“

Vyšetřovatelé se dále snaží zjistit přesnou příčinu pádu letadla, při kterém zemřelo 71 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi