Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Radikální islám se šíří Čínou. Úřady zabavili pasy milionům muslimů

Autor: Alexandr Božilov - 
4. prosince 2016
07:35

Čínský vládní zmocněnec pro oblast náboženství varoval před expanzí radikálního islámu v zemi. Čínští muslimové prý stále častěji podléhají zahraničním vlivům, což může značně ohrozit bezpečnostní situaci v zemi. Úřady už preventivně části muslimské populace odebraly cestovní pasy.

Islám je v Číně často spojován s příhraniční provincií Sin-ťiang, která je domovem muslimských Ujgurů. Šéf Státního úřadu pro náboženské záležitosti Wang Zuoan je ale přesvědčený, že islámský extremismus nyní proniká také do dalších provincií ve vnitrozemí. Podle Wanga tak nastal čas, aby se duchovní vůdci veřejně postavili proti šíření radikalismu a přeorientovali čínské muslimy na umírněnější formu islámu.

Čína je striktně sekulární země s přibližně 23 milionovou populací muslimů. To je zhruba stejně, jako jich žije na území Evropské unie. V souvislosti se vzestupem islámského radikalismu ve světě se Čína obává podobného trendu také na jejím území.

Ujgurští muslimové v provincii Sin-ťiang Ujgurští muslimové v provincii Sin-ťiang | Reuters

V červnu proto nařídily Čínské úřady obyvatelům provincie Sin-ťiang, kde žije 10 milionů muslimů, že musí poskytnout vzorky DNA, pokud chtějí odcestovat do zahraničí. V říjnu pak vydala policie prohlášení, v němž nařídila všem 18 milionům obyvatel této provincie odevzdat cestovní pasy, aby byla provedena „roční kontrola“.

Čína tak reaguje na hrozbu šíření islámského extremismu v oblasti. Řada muslimských Ujgurů totiž požaduje odtržení autonomní provincie Sin-ťiang od Číny. Separatistické snahy odůvodňují represemi ze strany čínských úřadů. Světový kongres Ujgurů dlouhodobě tvrdí, že je jejich kultura systematicky likvidována a Čína ujgurskému obyvatelstvu upírá náboženské svobody.

Během násilných demonstrací v posledních letech zemřelo v oblasti Sin-ťiang několik stovek lidí. Výjimkou nejsou ani teroristické útoky. K jednomu například došlo minulý rok, kdy radikálové vyzbrojení noži zaútočili na úhelný důl a zabili přes 50 lidí.

 

tgbg ( 4. prosince 2016 09:57 )

Čína a Rusko jsou země,které se nedokáží s těmi vrahy vypořádat. Komunisti a spol. to čumíte ,což? zatím co je sem tajně v noci za zády národa vozíte autobusy rusáky a číňany a dáváte jim 21.000kč!!! jinde tu komunistickou a ruskou sběř mydlí hlava nehlava. ??

parma49 ( 4. prosince 2016 09:29 )

mamánku, máš to v hlavě nějak pomotané. Ještě jsi zapoměl na bolševiky, sluníčkáře a xenofoby

nezadat1 ( 4. prosince 2016 08:58 )

Blbe,v Evropě už je a tam teprv začíná a brzo skončí.Tam se s nimi srááát nebudou jak čůrááááci na západě a jihu.

tgbg ( 4. prosince 2016 08:02 )

Radikální islám se šíří nejenom Čínou, ale i Ruskem. Tak proto Miloš Zeman tak vehementně leze do těchto řití. Chce radikální islám i u nás!!!!

Zobrazit celou diskusi