Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Kubě střílí z děla a truchlí nad Castrem. Trump ale přišel s hrozbou

Autor: ČTK, abo - 
28. listopadu 2016
16:25

Jednadvaceti dělostřeleckými salvami v Havaně a Santiagu de Cuba začaly dnes pietní akce, jimiž se Kuba loučí se svým bývalým prezidentem Fidelem Castrem. Pieta však příliš nedojímá Donalda Trumpa. Nastupující americký prezident totiž pohrozil, že ukončí Obamův proces sbližování s Kubou, pokud Havana neučiní ústupky ve prospěch USA i kubánského lidu.

 

V centru Havany se od rána scházejí tisíce lidí; devítidenní státní smutek vyvrcholí v neděli, kdy se koná Castrův pohřeb.

Kvůli pondělním akcím na Castrovu počest jsou zavřené školy i všechny státní úřady, informují zahraniční tiskové agentury. Na havanské náměstí Revoluce přišly tisíce lidí s květinami a obřími portréty bývalého prezidenta, který zemřel v pátek ve věku 90 let.

Tisíce Kubánců v ulicích Havany truchlí pro zemřelého vůdce Fidela Castra. Tisíce Kubánců v ulicích Havany truchlí pro zemřelého vůdce Fidela Castra. | ČTK, EPA, REUTERS

V devět ráno místního času (15 hodin českého času) zazněla první z řady dělostřeleckých salv na počest tohoto revolučního vůdce. Poté až do 18 hodin místního času každou hodinu zazní jedna salva. Od úterý do soboty bude přes den dělostřelba v hodinovém taktu pokračovat a v neděli vojáci opět vypálí 21 salv.

Do úterý se mohou Kubánci rozloučit s Castrem v památníku národního hrdiny Josého Martího na havanském náměstí Revoluce, kde je zatím uložena urna s jeho popelem. Tam lidé mohou také podepsat prohlášení věrnosti Castrovým ideálům. Od středy do soboty bude urna putovat po dalších městech směrem na východ země, poslední zastávkou je Santiago de Cuba.

Tisíce Kubánců v ulicích Havany truchlí pro zemřelého vůdce Fidela Castra. Tisíce Kubánců v ulicích Havany truchlí pro zemřelého vůdce Fidela Castra. | ČTK, EPA, REUTERS

Smutek za Castra drží Kuba od soboty. Vlajky jsou stažené na půl žerdi, jsou zrušeny koncerty i sportovní klání, zavřené jsou diskotéky a platí zákaz prodeje alkoholu. Státní televize, rozhlas a noviny připomínají Castrovy projevy, rozhovory a cesty do zahraničí, nechybějí ani vzpomínky od předních kubánských činitelů.

Trump: Zruším dohodu, jestli budu muset

Na rozdíl od mnohých Kubánců smrt Fidela Castra příliš nedojímá nastupujícího amerického prezidenta. Donald Trump dnes potvrdil slova budoucího personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse, který už v neděli pohrozil ukončením normalizace vztahů mezi oběma zeměmi, pokud Havana nezmění svou politiku.

„Pokud nebude Kuba ochotná uzavřít lepší dohodu ve prospěch kubánského lidu, kubánského/amerického lidu a Spojených států jako celku, pak tu dohodu ukončím,“ napsal Trump na Twitteru. Odkázal tak na proces normalizace americko-kubánských vztahů, který v prosinci 2014 zahájili americký prezident Obama a kubánský prezident Raúl Castro.

Už v neděli předseda Národního výboru Republikánské strany a budoucí druhý nejmocnější muž Bílého domu Priebus uvedl, že současné ujednání mezi Spojenými státy a Kubou je prospěšné pouze pro karibský ostrov. Pro pokračování vzájemných vztahů tak podle něj bude nutné, aby Kuba učinila nějaké ústupky.

Zvolený americký prezident Trump v sobotu reagoval na zprávu o smrti někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra tím, že jej označil za „brutálního diktátora“, který téměř šest desítek let utlačoval vlastní lid. Kubánce zároveň ujistil, že udělá vše pro to, aby přispěl k jejich svobodě a prosperitě. Vyjádřil také naději, že Castrova smrt povede na ostrově ke změnám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 28. listopadu 2016 18:41 )

Amerika oslavuje, Kuba truchlí. Je vidět, že i přes Fidelovu smrt, se na Kubě nic nemění a že Amíci mají Kubánce a nějakýho debilního Fidela v perdeli! Velmi dobře si pamatují, co od komunistů můžou očekávat. Co je na Kubě lukrativního by znárodnili a Kubáncům by zase zbylo jen na komunisty otročit!!

anka ( 28. listopadu 2016 17:58 )

ja tech Kubancu znam o neco vic, byla jsem tam nekolikrat....a s vasim nazorem souhlasim...Osobne si myslim, ze kubanska politika se zmeni, protoze je tam nedostatek jidla, leku a zakladnich veci vseobecne...

Samo ( 28. listopadu 2016 17:46 )

Znám několik Kubánců, kteří se oženili v Česku a vesměs nemohou Fidélovi přijít na jméno. Pokud povede Kuba s Raulem Castrem stejnou politiku jako za Fidéla, tak zanedlouho nebudou mít Kubánci ve velkých městech kde bydlet a pokud nastane vlivem klimatických změn malá doba ledová, pak nebudou mít ani co jíst a bude po celé jejich slavné revoluci, která zavedla Kubu až tam kde záda ztrácejí své poctivé jméno.

gabreta ( 28. listopadu 2016 17:24 )

Amerika oslavuje, Kuba truchlí. Je vidět, že i přes Fidelovu smrt, se na Kubě nic nemění a že Kubánci mají Amíky a nějakýho Trumpa v perdeli! Velmi dobře si pamatujou, co od nich můžou očekávat. Co je na Kubě lukrativního by skoupili a Kubáncům by zase zbylo jen na ně otročit!!

Zobrazit celou diskusi