Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi a Slováci chtějí po Rusech novou dohodu o zbrojení. Přišli s tím Němci

Autor: ČTK, abo - 
25. listopadu 2016
13:06

Skupina 14 evropských států, včetně Česka, v pátek vyzvala k novému začátku v oblasti kontroly konvenčních zbraní. Výzva se týká především vztahu k Rusku, které před devíti lety pozastavilo platnost Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě z roku 1990. V prohlášení skupiny zemí v čele s Německem se také píše o zvyšující se nestabilitě v Evropě nebo ilegální anexi Krymu Ruskem.

Evropské země se v prohlášení hlásí k zásadám mezinárodního práva, státní suverenity, neporušitelnosti státních hranic nebo k právu na vlastní obranou politiku. Zároveň vyjadřují obavy, že některé z těchto zásad jsou porušovány.

„Kvůli řadě událostí z posledních let, které vzbuzují znepokojení a k nimž patří také nelegální anexe Krymu Ruskou federací a následná přetrvávající krize na východě Ukrajiny, panují vážné pochybnosti o budoucnosti spolupráce v oblasti bezpečnosti na našem kontinentu,“ píše se v textu.

Prohlášení konstatuje, že se také drolí stávající systém kontroly zbrojení, a vyzdvihuje nutnost vrátit se ke strategické stabilitě, zdrženlivosti, předvídatelnosti a transparentnosti, aby se omezila vojenská rizika.

„Jsme přesvědčeni o tom, že nový začátek v oblasti kontroly konvenčního zbrojení je důležitým krokem ke skutečné a účinné spolupráci v oblasti bezpečnosti, který povede k míru a bezpečnosti na našem kontinentu, stojí také v textu, který vyzývá i další státy, aby se k iniciativě připojily. Za hlavní fórum pro budoucí dialog označuje prohlášení Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Spojilo se 14 států

Text výzvy podepsalo 14 států, původně se přitom hovořilo o tom, že jich bude 16. Rumunsko a Portugalsko ale nakonec ve skupině nejsou. Vedle Česka a Německa prohlášení podepsaly Slovensko, Rakousko, Belgie, Švýcarsko, Španělsko, Finsko, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Bulharsko.

Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě omezuje především počet tanků, těžkého dělostřelectva, bojových letounů a vrtulníků mezi Atlantikem a Uralem. Členské země NATO a Varšavské smlouvy ji podepsaly v listopadu 1990. O devět let později byla smlouva v souvislosti se zrušením Varšavské smlouvy revidována. Rusko v roce 2007 plnění smlouvy pozastavilo, dokud revizi neratifikují státy NATO.

Západní země ale odmítly novou verzi smlouvy ratifikovat, dokud Rusko nedostojí svému slibu z roku 1999 a nestáhne své jednotky z Podněstří, oblasti Moldavska ovládané proruskými separatisty. Rusko se v posledních letech podílelo jen na schůzkách konzultativní skupiny ke smlouvě. I účast na nich ale loni pozastavilo.

valkaamir ( 17. prosince 2016 06:38 )

No ta intligentni mysleni po 25 letech techto mladiku jsou jen vymyte mozky.Strcila se hlava do opratky NATO tak si ji s chuti vychutname i kdyz se pomali utahuje a my tomu s tou nasi vysokou inteligenci nevidime .Potpm tito mladici vylezou z hajzlu a s otevrnou hubou se cumi co si to vlastne zavarili kdyz podelanej hajzl na ne spadl.

valkaamir ( 17. prosince 2016 05:57 )

Nemohl jsem se zdrzet a nenapsat svuj nazor na videovou nahravku v Blesku na pijetni obrad Kde Stropnicky a jeho zena usporadala slavnost pro hrdiny prichazejici v rakvich z Afganistanu.Prevzani medajli a s usmevem vsech si gratuliji a predavaji medajle svym padlym rodinnym prislusnikum .Zaujala me prednaska manzelky Stropnickeho jak zoldaci hrdinne nasi armady haji a prisahali pro obranu nasi vlasti kde padli .Trochu se mi zveda zaludek kdyz s usmevem zena stropnickeho vylicuje svou prednasku .Ceska republika to opravdu dopracovala jiz tak katastrofalne ze valku kterou ridi USA a NATO v cizi zemi Afganistanu jiz 18 nact let a necha zbijet cizi vojaky v cizi zemi je absurtni.Ad je to jak chce rusko nas nehonilo valcit a umirat za jejich cile abychom v rakvich letecky posilali nase vojaky z ciziny mrtve domu.Snad cizinecka legie Francie a jinych zapadnich statu to delala pri zabirani cizich uzemi v Africe .Myslim ze ty rodiny jsou stastni kdyz jim prijde rakev z ciziny s mrtvym rodinnym prislusnikem na videu se tvari s usmevem velmi spokojene vzdyt jsou to nasi vytouzeni hrdinove.Viva nasi zahranicni politice Dekuji pane Stropnicky i vasi herecce zene jste pasaci.

zadnice ( 25. listopadu 2016 10:58 )

Hlavně že USA "nezbrojí"!!!

deratizater ( 25. listopadu 2016 10:17 )

Nevím co ti pitomci ohledně Ruska vůbec řeší neb bát se Ruska které po válce vůbec netouží zatím co miliony muslimů obsazují beze zbraně Evropu aby ji pak pokořili je naprosto debilní uvažování

tgbg ( 25. listopadu 2016 10:13 )

Jakákoliv smlouva nebo dohoda s Rusy -Ruskem je naprosto zbytečná. Ruská verbež nikdy žádnou smlouvu-dohodu nedodržela ani nedodrží. Ukrajina se také vzdala jaderných zbraní za smlouvu o nedotknutelnosti a nezpochybnitelnosti ukrajinských hranic. Všichni dobře víme, jak tato smlouva dopadla. Rusáci jsou na pokraji krachu a potřebují vysávat a vyžírat další a další státy. Ruský fašista rozumí jenom písni kulometů a granátů.

Zobrazit celou diskusi